Nyheter

Hennes arbete i pingst i Södertälje prisas

5i12-pris går till Helen Lind Jaktlund, ansvarig för Pingstkyrkans sociala center i Södertälje

Helen Lind Jaktlund har fått ta emot 5i12-priset för sitt arbete och engagemang vid Pingstkyrkans sociala center i Södertälje.
– Det är en väldig uppmuntran, för man blir otroligt ensam i en sånt här jobb, säger hon till Dagen.

5i12-priset delas ut till en person, förening eller organisation som gjort viktiga insatser för att motverka utanförskap och som bidragit till medmänsklighet och solidaritet. I Södertälje delas priset ut av Södertälje kommun, Länstidningen och Polisen i Södertälje.

Årets pris går alltså till Helen Lind Jaktlund, som ansvarar för verksamheten vid Pingstkyrkans sociala center. Här kan behövande få mat och gemenskap, liksom matvaror, kläder och hygienartiklar, vilket Dagen berättade om tidigare i höst.

– Behoven ökar hela tiden. Vi ser nya personer som kommer till oss, framför allt ensamma föräldrar som kämpar för att få vardagen att gå ihop, säger Helen Lind Jaktlund till Dagen efter tisdagens prisutdelningen på biblioteket i Södertälje.

– Inför jul blir det extra ångest, eftersom skolan är stängd och barnen inte får lagad mat på vardagarna. Så vi delar ut både lunch och frukost under två veckor, plus julkassar till flera hundra familjer.

Ensamt och utsatt arbete

Helen Lind Jaktlund är den enda anställda på centret, men har hjälp av en handfull volontärer och några personer som har lönebidrag.

– Priset gör att vi blir mer synliga, säger hon om utmärkelsen hon just fått.

– Sen är det en väldig uppmuntran, för man blir otroligt ensam i en sånt här jobb. Det är utsatt, med krav från alla håll och svåra beslut som måste fattas. Då är det väldigt skönt att få bekräftelse på att man gör något bra.

På vilket sätt är det ensamt?

– Dels blir man ensam privat. Man kan upplevas som udda när man inte riktigt orkar diskutera de senaste utlandsresorna för att man hela dagarna möter denna nöd. Och så får man ta jobbiga beslut och möta saker som man inte omedelbart har någon att ventilera med, säger Helen Lind Jaktlund.

”Med en alltid lika utsträckt hand, som når dit välfärden inte når. För den som hungrar, en bit mat. För den ensamma, en kamrat. En hand som värmer, lyfter, ger. Och som håller om. Håller ut. Håller i. 2023 års 5i12-pris går till Helen Lind Jaktlund”, lyder juryns motivering, enligt ett pressmeddelande från Södertälje kommun.

5i12-rörelsen har sitt ursprung i Härnösand, där den bildades i slutet av 1980-talet efter några tragiska dödsfall och uppblossade våldsamheter mellan ortsbor och flyktingar. Namnet anspelar på klockan, fem i tolv – att det är hög tid att göra något innan det är för sent.

Fler artiklar för dig