Nyheter

Ny pastor på plats efter stökig tid i Folkungakyrkan

Martin Tebus anställs i Stockholmsförsamlingen: Jag är medveten om att det är ganska mycket att bygga upp och restaurera utifrån läget i församlingen.

En konstnär som är duktig teolog och förkunnare – och som har varit drivande i ett tvärkyrkligt bönenätverk i Stockholm i många år. Så beskrivs nya pastorn i Folkungakyrkan i Stockholm, Martin Tebus. Själv ser han de många kulturarbetarna i stadsdelen Södermalm som ett missionsfält.

Såväl församlingens styrelse som samtliga pastorer i Folkungakyrkan lämnade sina uppgifter under förra vintern och våren. Bakgrunden var att tidigare pastorn och föreståndaren Christer Roshamn fått sluta sin tjänst efter interna samarbetsproblem och en uppgörelse med ledningen.

Detta i sin tur gjorde att ett 40-tal personer i församlingen krävde att styrelsen skulle bytas ut. Samtliga pastorer slutade, hela styrelsen avgick och ledarskapet fick i princip börja byggas upp från början igen.

Inte ny i församlingen

Efter ett turbulent år avskildes så för ett par veckor sedan Martin Tebus, 46 år, som ny pastor i Folkungakyrkan, en del av Evangeliska frikyrkan.

Folkungakyrkan i Stockholm, fasadbild utifrån.

Hela familjen Tebus, med tre barn, har redan varit del av Folkungakyrkan de senaste fem åren, där Martin bland annat har varit aktiv i församlingsrådet. Han har annars en bakgrund i olika bönenätverk och i församlingen Stockholm Vineyard. Yrkesmässigt är han vid sidan av pastorsutbildning och bildkonstnär utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm.

Nyligen slutförde Martin Tebus sina masterstudier vid Akademi för ledarskap och teologi, ALT. Han har under några månader dessförinnan gått vid sidan av tillförordnade pastorn Sune Nordin, och har nu tagit över. Hustrun Frida Tebus blir samtidigt barnledare på halvtid i Folkungakyrkan, även hon är bildkonstnär i grunden.

New Wine-teologi

– Mitt fokus är Alphakurser, tillbedjanskvällar, ledarträning och att jobba utåtriktat mot Södermalmsborna. Utifrån min konstnärliga bakgrund ser jag Södermalm som ett spännande missionsfält med största populationen av kulturarbetare i Sverige inom kultur och medier, säger Martin Tebus.

Halvbild.

– Jag är samtidigt väldigt präglad av Vineyard- och New Wine-teologi.

När Dagen ringer är han glad för tio nya medlemmar som välkomnades på första advent, och hoppfull inför framtiden. Han är i full gång med att möta daglediga pensionärer, folk från Sebastian Staksets organisation Heart Stockholm, som hyr lokaler av Folkungakyrkan, och ser fram emot att vara med på ett bönemöte på kvällen.

– Det är fullt ös. Samtidigt är jag medveten om att det är ganska mycket att bygga upp och restaurera utifrån läget i församlingen de senaste åren. Det har ju varit lite spänt. Här är det förhoppningsvis en fördel att jag funnits med och vet vad som hänt, utan att ha något otalt med någon, säger han.

“Bra med pastorer som gjort annat”

Stefan Swärd, som sitter med i styrelsen/församlingsrådet, är glad över lösningen med Martin Tebus som ny pastor.

– Nu känns det väldigt bra igen. Det har inte varit de enklaste förutsättningarna sedan våra pastorer slutat. Men nu har vi en minimibemanning med även en ungdomsledare på plats. Martin Tebus är en duktig teolog och förkunnare och har också varit drivande inom det allkristna bönecentret i Stockholms bönehus, säger han.

Stefan Swärd, vit bakgrund.

– Att både Martin och Frida Tebus har konstnärlig bakgrund tror vi dessutom ska passa väldigt bra in på Södermalm, som ju är en kreativ stadsdel. Över huvud taget är det bra med pastorer som har gjort lite annat än bara varit i kyrkan, säger Stefan Swärd.

---

Fakta: Folkungakyrkan

  • Folkungakyrkan på Södermalm i Stockholm fick sitt namn 2013. Bakgrunden är att Elimkyrkan på Östermalm i huvudstaden flyttade dit, och renoverade och bytte namn på den gamla baptistkyrkan Salem.
  • Församlingen har i dagsläget cirka 200 medlemmar och är en del av Evangeliska frikyrkan.

---

Fler artiklar för dig