Nyheter

Frustration när kyrkan får nej till solceller på lada – har kulturvärde

Kyrkoherden i Lima, utanför Sälen, är frustrerad då kyrkan vill göra ett klimatsmart val men inte får – överklagar beslutet

En konflikt har blossat upp kring en röd lada invid Lima kyrka i Dalarna. Kyrkan vill sätta svarta solceller på taket, men Länsstyrelsen i Dalarna säger nej med hänvisning till att bevara kulturvärdet.

Svenska kyrkan i Lima vill alltså sätta upp solceller på taket på en lada som ligger i närheten av kyrkan. På så sätt vill de klara de uppsatta klimatmålen då solcellerna ska kunna bidra till att ställa om så att församlingens fordon kan gå på el.

Ladan ligger ungefär hundra meter från själva kyrkan, på andra sidan en kyrkogård, och i byggnaden förvaras också maskiner och saker som används för underhåll av kyrkogården.

Säger nej

Men Länsstyrelsen i Dalarna säger nej till förslaget. Röda solceller går bra, men inte svarta.

– I det här fallet handlar det om en kulturhistorisk helhetsmiljö, förklarar antikvarien Lovisa Lindberg till SVT Dalarna.

Svarta solceller skulle sticka ut för mycket från ladans röda färg och skada kulturmiljön, som bör skyddas enligt kulturmiljölagen då ladan byggdes innan år 1940.

– Just i det här fallet så ingår bebyggelsen i ett riksintresse, det skulle påverka för mycket med svarta solpaneler, förklarar Lovisa Lindberg.

Svårt bli klimatsmart

Men kyrkoherde Birgitta Arneving är oförstående och förklarar att röda solceller är betydligt dyrare och ineffektivare.

– Det går inte, för vår ekonomi håller inte för det, säger hon.

– Jag blir så ledsen och vet inte hur man ska kunna bli klimatsmart.

Församlingen, Lima-Transtrands församling, har därför överklagat länsstyrelsens avslag till förvaltningsrätten i Falun i hopp om att ändå få sätta upp svarta solceller. Juridiken här är oklar och domen kan därför bli vägledande.

---

Fakta: Kulturvärde

  • Många av Svenska kyrkans byggnader har ett högt kulturvärde, vilket innebär att kyrkan själv inte har rätt att disponera lokalerna hur de vill.
  • Då och då händer det att församlingarnas vilja krockar med länsstyrelserna eller andra aktörer som har till uppgift att se över kulturminnena.
  • Några exempel är när Clara kyrka i Stockholm inte fick ha natthärbärge på grund av försäkringsbolaget och Malmbergets kyrka som inte fick rivas trots att församlingen ville det då kyrkan står farligt nära ett gruvområde.

---

Fler artiklar för dig