Nyheter

340 miljoner kronor avsätts för att skydda religiösa byggnader i EU

Ylva Johansson: ”En enorm risk för terrordåd i EU”

På grund av oro för terroristattacker under julen har EU beslutat att satsa motsvarande cirka 340 miljoner kronor extra för skydd av religiösa byggnader.

Beskedet lämnades av den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson i samband med att EU:s justitie- och inrikesministrar samlades i Bryssel.

– Med tanke på kriget mellan Israel och Hamas och polariseringen som det skapar i vårt samhälle, och den stundande jultiden, så är det en enorm risk för terrordåd i EU, sa hon.

På lördagen dödade en fransman med tidigare historia av psykisk ohälsa en tysk turist i Paris. Innan attacken, där två personer också skadades, lovade gärningsmannen trohet till IS.

– Vi såg det olyckligtvis nyligen hända i Paris, sa Ylva Johansson som har ansvar för inrikesfrågor inom EU.

Ensamvargar svåra att skydda sig mot

Den engelskspråkiga dagstidningen The National nämner även den dödliga attacken mot svenska fotbollssupportrar i Bryssel tidigare i höst.

I såväl Paris som i Bryssel var gärningsmännen så kallade ensamvargar – personer som agerar på egen hand – något som är svårt att skydda sig mot.

Abu Dhabi-baserade The National skriver att risken för just ensamvargar har ökat oron för säkerheten runt nästa års Olympiska spel i Paris.

Akut och allvarligt hot

Efter lördagens terrordåd i Paris uttryckte Tysklands inrikesminister Nancy Faeser sina kondoleanser till Frankrike. Enligt The National konstaterade den socialdemokratiska politikern att dådet hade satt fingret på ”hur akut och hur allvarligt hotet från islamistisk terrorism just nu är i EU”.

– Kriget i Gaza och Hamas terror förvärrar situationen, sa hon.

Fler artiklar för dig