Nyheter

Världspremiär för troende på klimattoppmötet

Hanna Soldal: ”Religiösa aktörer har en enormt viktig roll”

Just nu pågår FN:s klimattoppmöte COP28 i Dubai. Och för första gången någonsin finns en renodlad paviljong för trosbaserade organisationer, Faith pavilion.
– Religiösa aktörer har en enormt viktig roll att spela i arbetet för klimaträttvisa och på COP28. Därför är det väldigt positivt att det nu för första gången finns en paviljong med särskilt fokus på att lyfta detta, säger Hanna Soldal som representerar Act Svenska kyrkan.

Kyrkor, samfund och andra trosbaserade organisationer har i många år aktivt deltagit vid FN:s årliga klimattoppmöten. Men inför årets arrangemang, det 28:e i ordningen, fattades beslut om att ställa i ordning en särskild paviljong där alla trosbaserade organisationer kan mötas och samverka.

Paviljongen är strategiskt placerad nära receptionsbyggnaden i den diplomatiska blå zonen där många av förhandlingarna äger rum. Att det dessutom inte är långt till den svenska paviljongen är en bonus.

Hanna Soldal, som arbetar med opinionsbildning i klimatfrågor för Act Svenska kyrkans räkning, berättar att området för hela klimattoppmötet är väldigt stort och att man lätt kan känna sig lite vilsen.

– Då är det skönt att vi har ”vår” paviljong att landa i och att den svenska paviljongen ligger så pass nära.

Behöver inte vara expert på allt

För värdskapet av Faith pavilion står den muslimska organisationen Muslim Council of Elders i samarbete med ledningen för COP28, FN:s miljöprogram (UNEP) samt över 50 trosbaserade organisationer. Själva beskriver arrangörerna paviljongen som det första tillfället då olika trosbaserade grupper har gått samman för att ”kräva handling, inspirera världen med lösningar och påvisa vikten av tro som en del av vårt sätt att stötta människor och planet”.

Söndagen inleddes med en bönesamling organiserad av Kyrkornas världsråd innan sex timslånga samlingar på olika teman genomfördes.

Utöver det rena påverkansarbetet förklarar Hanna Soldal att en viktig aspekt av att befinna sig på klimattoppmötet är möjligheten till nätverkande. Svenska kyrkan är en del av en ekumenisk delegation och Hanna Soldal berättar att det sker dagliga avstämningar för att bestämma vem som ska följa vilken diskussion eller förhandling.

– På det sättet behöver man inte vara expert på allt och vi kan stötta varandra. Det är otroligt värdefullt, säger hon.

Programmet på COP28 är alltför omfattande för att Hanna Soldal och hennes kollegor som finns på plats i Dubai ska kunna följa med i allt som händer.

– Då är det tur att vi har ytterligare kollegor i den ekumeniska delegationen som följer det som sker på distans från sina respektive hemländer då mycket sänds digitalt. På koordinationsmötena får vi en chans att dela olika spaningar och diskutera vilka ämnen som vi behöver fokusera på. Vår målsättning är att påverka förhandlingarna på ett konkret sätt.

”Många har firat”

Inför COP28 har vissa experter höjt ett varnande finger med tanke på att klimattoppmötet arrangeras i Dubai. De har uttryckt att det finns en risk att lobbyister som jobbar för fossilindustrin ”kidnappar” mötet.

Hanna Soldal har inte mött fossillobbyisterna personligen, men säger att kyrkorna vet att de påverkar förhandlingarna negativt. Hon uttrycker dock glädje över att beslutsfattarna redan under klimattoppmötets inledande dag lyckades enas om en särskild så kallad ”Loss and damage”-fond. Syftet med fonden är att länder som redan har drabbats av klimatrelaterade skador och förluster ska få ekonomisk hjälp.

– Många har firat och kallat det för en triumf, säger Hanna Soldal, som samtidigt lägger till att pengarna som har utlovats i dagsläget långt ifrån räcker för att täcka alla behoven.

– Act Svenska kyrkan kommer arrangera ett panelsamtal där vi ska diskutera just skador och förluster och hur fonden bör utformas. Vi måste se till så att de som verkligen behöver stödet får det och att pengarna utbetalas som bidrag, inte som lån.

---

Fakta: Faith pavilion

  • FN:s klimattoppmöte i Dubai pågår 30 november–12 december. Under de tolv dagarna kommer 65 programpunkter, organiserade av 70 organisationer, genomföras i Faith pavilion. Sammantaget kommer 325 talare, från 54 länder, att delta.
  • Svenska kyrkan, som ingår i en global ekumenisk delegation, har observatörsstatus under COP28. Det innebär att Svenska kyrkan har delegater på plats för att följa förhandlingarna. Delegaterna representerar både Svenska kyrkan och biståndsverksamheten Act Svenska kyrkan.
  • Utöver Svenska kyrkan har även Läkarmissionen folk på plats under klimattoppmötet.

---

Fler artiklar för dig