Nyheter

50-årig man ofredade tonårsflicka på adventsgudstjänst

Polisen i Falköping uppmanar allmänheten att höra av sig om de varit med om liknande upplevelser • Kyrkvaktmästaren Magnus Uddenstig: ”Jag tycker så synd om tjejerna”.

En man i 50-årsåldern misstänks för sexuellt ofredande i samband med en gudstjänst i Falköping under första advent.
– Man känner en väldig olust, berättar vaktmästaren Magnus Uddenstig för Dagen.

Det var på den välbesökta adventsgudstjänsten i Sankt Olofs kyrka i Falköping som en man började göra närmanden mot några flickor som satt framför honom i kyrkan. Polisen rubricerar händelsen som ”sexuellt ofredande mot flicka”.

Magnus Uddenstig, vaktmästare i församlingen som tillhör Svenska kyrkan, och han berättar för Dagen om mannen kom in i kyrkan i början av gudstjänsten och satte sig längst bak, precis framför några tjejer. Själv befann han sig på andra sidan av mittgången, men noterade att mannen satt och drack något, kanske någon form av alkoläsk.

– Han drack alkohol, men det var svårt att avgöra om han var påverkad av det eller inte.

Mannen, som uppges vara i 50-årsåldern, satt på sin plats och agerade inte på något störande sätt under större delen av gudstjänsten, så det fanns först ingen anledning att köra ut honom.

– Jag tänkte att det var bättre att låta honom få sitta där, annars kanske han skulle ställa till med bråk, berättar Magnus Uddenstig.

Försökte pussa - blev ombedd att lämna

– Men i slutet av gudstjänsten kom fyra tjejer som suttit framför mannen över till den andra sidan av mittgången, de kom fram och berättade att han hade försökt pussa någon av dem. Då gick jag fram till honom och bad honom att lämna kyrkan.

Mannen valde då att ställa sig i vapenhuset vid entrén till kyrkan och det krävdes ännu en tillsägning innan han till slut lämnade.

– Jag förklarade att tjejerna var rädda. Han stod först kvar lite demonstrativt, innan han sedan pallrade sig iväg.

Enligt polisens redogörelse så kom ett larm in och de anlände till platsen. De uppger också att mannen efter besöket i kyrkan ska ha försökt göra vissa närmanden mot andra tonåringar på ett torg i närheten. Polisen kommer också med en uppmaning till allmänheten att höra av sig om de varit med om liknande upplevelser i Falköpingsområdet.

S:t Olofs kyrka i Falköping.

Samlade tjejerna för samtal efteråt

Magnus Uddenstig säger att han personligen inte såg vad som hände eftersom han hade flera praktiska saker att sköta under gudstjänsten, men han pratade med den tjej som blivit ofredad och berättar att man från kyrkans sida tog tag i det här direkt, där en präst som var på plats samlade tjejerna efteråt för samtal.

– Det var inte så många som märkte vad som hände, bara vi som satt längst bak i kyrkan. Men man känner en väldig olust, det satt i resten av dagen. Jag har jobbat som vaktmästare i kyrkan i drygt tjugo år och har aldrig varit med om något sådant här.

Kände du igen mannen?

– Nej, jag hade inte sett honom tidigare. Men det var väldigt obehagligt och jag tycker så synd om tjejerna att behöva hamna i den situationen, säger Magnus Uddenstig.

Fler artiklar för dig