Nyheter

Skadegörelse på muslimsk begravningsplats i Göteborg

Enhetschef på begravningssamfällighet: ”Man hade röjt runt ganska rejält”

En muslimsk begravningsplats i Göteborg utsattes under natten mot fredagen för skadegörelse. Bland annat bröts flera av gravmarkörerna i trä av.

Katarina Evenseth, enhetschef på Göteborgs begravningssamfällighet, säger till Göteborgs-Posten att det är bedrövligt att någon har gett sig på gravarna på Kvibergs kyrkogård.

– Flera av gravmarkörerna i trä hade brutits av och bitarna var slängda åt olika håll. Och på andra gravar hade man kastat bort hela plankan. Så man hade röjt runt ganska rejält.

Hon berättar också att skylten som anger att det är en muslimsk begravningsplats var övertäckt av ett svart skynke som tejpats fast med silvertejp.

Kalsoom Kaleem som är informationsansvarig för muslimska samverkansgruppen i Göteborg säger till Göteborgs-Posten att händelsen, som är polisanmäld, har väckt obehag hos den muslimska församlingen. Samtidigt konstaterar hon att det är för tidigt att säga vad som låg bakom vandaliseringen.

– Det kan vara hatmotiv, det kan vara bara ett bus. Det kan vara vad som helst.

Politiskt efterspel

Skadegörelsen på den muslimska begravningsplatsen på Kvibergs kyrkogård har även fått ett politiskt efterspel. Det började med att den tidigare justitieministern Morgan Johansson (S) anklagade Sverigedemokraterna för att indirekt ligga bakom incidenten.

”Nu får SD:s hets mot muslimer effekt”, skrev han på X (tidigare Twitter).

Många reagerade på detta, bland annat Erik Hellsborn, Sverigedemokratisk riksdagsledamot från Halland.

”Vem skyller du vandalisering av judiska och armeniska gravar på?”, skrev han på X.

Fler artiklar för dig