Nyheter

Muslimska skolor har stängts en efter en – nu bara två kvar

Al-Azharskolan, Imanskolan och Framstegsskolan är bara några av de muslimska skolor som lagts ner efter granskningar • Muslimska skolor har alltid varit i centrum av debatten om konfessionella friskolornas framtid • ”De kristna friskolorna har dragits med”

En efter en har Sveriges muslimska friskolor stängts ned, och nu finns det i praktiken bara två kvar efter att Cordobaskolan läggs ned på Säpos begäran. De muslimska friskolorna har aldrig varit speciellt många, men de har ändå alltid varit i centrum av debatten då politiska partiet ställt krav på att ”religiösa” friskolor ska förbjudas.

Flera anställda på Cordoba International School i Stockholm ska enligt Säkerhetspolisen ha haft täta kontakter med våldsbejakande islamister. Det är också den bedömningen som ligger till grund för att Skolinspektionen nu drar tillbaka tillståndet för denna muslimska friskola.

– Vi bedömer att personerna är olämpliga att driva skolverksamhet, säger Anna Bergqvist, enhetschef på Skolinspektionen, i en kommentar till SVT.

De drygt 500 eleverna måste till vårterminen hitta nya skolor. Och därmed har ännu en muslimsk friskola i Sverige stängts ned. De senaste åren har samma sak hänt med Al-Azharskolan, Imanskolan, Framstegsskolan, Kunskapsljuset och Römosseskolan.

Två skolor kvar

Så nu finns det, vad Dagen erfar, bara två muslimska friskolor kvar i Sverige. Den ena är Växjö islamiska skola som också finns på Skolinspektionens lista över konfessionella friskolor. Den andra är Ögårdsskolan i Malmö som bekräftar att skolan är konfessionell.

”Det stämmer nog att det endast finns kvar två stycken efter nedstängningen av Cordobaskolan i Stockholm”, skriver Ögårdsskolans rektor Carl-Johan Kamf till Dagen.

Han berättar också att de som muslimsk skola har kontrollerats av Skolinspektionen, något politikerna har krävt. Extra fokus låg då på islamologilektionerna som hålls under vinjetten “Skolans val” 40 minuter i veckan.

”Men det tyckte jag inte var så konstigt eftersom det är ett ämne utanför läroplanen.”

Så många kristna skolor finns

När det gäller konfessionella friskolor så är den stora majoriteten kristna. Jan Rosman är ordförande för Kristna friskolerådet och han säger till Dagen att det i dag finns 64 kristna friskolor som registrerat sig som konfessionella.

Jan Rosman har också kunnat se hur antalet muslimska friskolor har minskat. Själv uppskattar han att det för några år sedan fanns uppemot femton stycken, medan det nu alltså bara finns två kvar.

– De har stängts ned främst på grund av ägar- och ledningsprövning, säger han.

Det handlar alltså inte om brister i själva undervisningen eller på grund av att skolorna går att koppla ihop med en viss religion, utan de har helt enkelt stängts ned eftersom skolledningen ansetts vara olämplig att bedriva verksamheten.

Samma reflektion gör Carl-Johan Klef på Ögårdsskolan.

”Som jag förstått det så har huvuddelen av nedstängningarna skett på grund av ägar- och ledningsfrågor och inte själva skolverksamheten.”

Jan Rosman, Kristna friskolerådet

Vilken roll har de muslimska skolorna haft när konfessionella friskolor debatterats?

– De har blivit någon slags slagpåse i debatten, säger Jan Rosman.

– De har alltid varit i fokus, samtidigt har det blivit så att de kristna friskolorna alltid dragits med, där det snarare blivit en allmän misstro mot religion.

Vi har de senaste åren blivit granskade väldigt många gånger, både av Skolinspektionen och av kommunerna.

—  Jan Rosman, Kristna friskolerådet

Själv använder Jan Rosman uttrycket religionsfobi för att beskriva kritiken mot de konfessionella friskolorna, som i den politiska debatten ofta benämns som religiösa.

Flera partier, både till höger och vänster, har krävt att konfessionella friskolor helt ska förbjudas. Men det har visat sig vara lättare sagt än gjort, så vad regeringen hittills gjort är att klubba igenom tydligare regler och utökade inspektioner.

Har ni märkt av det?

– Absolut. Vi har de senaste åren blivit granskade väldigt många gånger. Både av Skolinspektionen och av kommunerna som har ansvaret för tillsynen där våra skolor finns. Det man zoomar in på nuförtiden är de nya skrivningarna i lagen om skärpningar och begränsningar av de konfessionella inslagen i skolor med konfessionell inriktning, säger Jan Rosman.

Men det har inte fått några kristna skolor att lägga ned?

– Nej, för det finns inte mycket till extremism i de kristna friskolorna. De som lägger ned gör det främst för att det är ett bristande elevunderlag, inte som de muslimska skolorna där problem uppdagats med ägar- och ledningsfrågor.

Samtidigt är det inte alltid så lätt att avgöra vad som är en konfessionell friskola. Utöver de två skolor som öppet kallar sig muslimska finns det en handfull skolor till som kan ha en viss koppling till en muslimsk miljö, exempelvis al-Salamskolan i Malmö som har en etnisk arabisk profil.

---

Fakta: Konfessionella friskolor

  • Inom det svenska friskolesystemet går det att bedriva konfessionell friskola, något som ska rapporteras in till myndigheter.
  • De flesta konfessionella friskolorna drivs på kristen grund, men det finns också ett fåtal judiska och muslimska skolor.

---

Fler artiklar för dig