Nyheter

Begravningsavgiften höjs nästa år

Alla folkbokförda svenskar med förvärvsinkomst får betala högre avgift, oavsett oavsett tro eller samfundstillhörighet.

Nästa år höjs begravningsavgiften med sju procent, från dagens 25,8 öre per hundralapp till 27,7 öre per hundralapp. Höjningen beror framför allt på ökade räntekostnader och stora underhållsåtgärder för Svenska kyrkan.

Begravningsavgiften är en avgift som betalas av alla folkbokförda i Sverige som har en kommunalt beskattningsbar förvärvsinkomst, oavsett trostillhörighet. I de flesta fall är det Svenska kyrkan som är huvudman för verksamheten medan Kammarkollegiet har i uppdrag att bestämma procentsatsen för begravningsavgiften som finansierar kyrkans begravningsverksamhet.

I ett pressmeddelande skriver Kammarkollegiet att myndigheten har tagit emot uppgifter om kostnader för begravningsverksamheten från Svenska kyrkan. De personer som är förordnade av länsstyrelserna att vara begravningsombud har också yttrat sig över kostnaderna.

Syns på slutskattebeskedet 2025

”Fyra avstyrkanden har inkommit från begravningsombud. Skatteverket har lämnat uppgift om den beskattningsbara förvärvsinkomsten för dem som bor inom de församlingar och pastorat som är huvudmän. Utifrån dessa uppgifter har Kammarkollegiet beräknat begravningsavgiftssatsen för kommande år.”

Avgiftssatsen för 2024 blir alltså 27,7 öre per hundralapp. För en person som tjänar 350 000 kr om året innebär det en avgift på 969,50 kronor per år, eller cirka 81 kronor per månad. Avgiften kommer att synas på slutskattebeskedet 2025.

Höjning efter sänkning

Inför 2023 bestämde Kammarkollegiet att begravningsavgiften skulle sänkas med 0,3 öre per hundralapp. Det innebar att avgiften i år har varit 25,8 öre per hundralapp. Men nu höjs alltså avgiften igen.

Enligt Kammarkollegiet motiveras höjningen framför allt av ökade räntekostnader och stora underhållsåtgärder för Svenska kyrkan.

---

Fakta: Begravningsavgiften

  • Den 1 januari 2016 infördes enhetlig begravningsavgift för alla som är folkbokförda i Sverige, förutom dem i Stockholm och Tranås där kommunen har ansvaret för begravningsverksamheten.
  • Begravningsavgiften bekostar bland annat rätt till gravplats i 25 år, kremering och lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler för dem som är folkbokförda i Sverige.

---

Fler artiklar för dig