Nyheter

Polisen om skadegörelse i kyrka: Inget som tyder på ett hatbrott

Saker som går att omvandla till pengar stals från S:ta Maria kyrka

Nyligen utsattes S:ta Maria syrisk-ortodoxa kyrka i Stockholmsförorten Tensta för omfattande skadegörelse. Enligt polisen rör det sig dock troligtvis om ett inbrott – inte om vandalisering kopplat till kristofobi.

Rebecka Landberg, presstalesperson för polisen i region Stockholm, säger i en kommentar till Världen idag att det togs saker från S:ta Maria kyrka i samband med inbrottet som går att omvandla till pengar.

– Vi ser inget som tyder på ett hatbrott, säger hon.

– I den situation som råder nu kan jag förstå att det blir politisk debatt och skapar mycket oro. Vi ser det som ett inbrott, det finns inga misstankar om något annat, fortsätter hon.

Avrådde från spekulationer

Inbrottet – och skadegörelsen – i S:ta Maria kyrka upptäcktes på morgonen den 23 november.

När Dagen, en dygn senare, besökte kyrkan framkom det att bilder från övervakningskamerorna visade att det var en maskerad person som hade tagit sig in på kyrkans område. Gärningsmannen befann sig inne i kyrkan i ungefär två timmar och orsakade då stora skador på inredningen.

Flera syrisk-ortodoxa företrädare var snabbt ute och fördömde händelsen. Samtidigt uppmanande församlingen i Tensta sina medlemmar att inte börja spekulera i vem som låg bakom skadegörelsen innan polisen hade slutfört sin utredning.

I dagsläget finns det inte någon misstänkt för brottet. En teknisk undersökning har gjorts och polisen inväntar nu svar på den.

---

Fakta: Syrisk-ortodoxa kyrkan

  • Syrisk-ortodoxa kyrkan är en av de historiska kyrkorna med sin bas i Mellanöstern.
  • Kyrkan är en av de största ortodoxa kyrkorna i Sverige.

---

Fler artiklar för dig