Nyheter

Kyrkans julinsamling drabbas av it-attacken

Act Svenska kyrkan: ”Vi tror att det här angreppet kommer påverka insamlingen en del”

I morgon, på första advent, går startskottet för Act Svenska kyrkans årliga julinsamling. Men it-attacken som Svenska kyrkan nyligen utsattes för försämrar möjligheten att samla in pengar.

På webbplatsen för Act Svenska kyrkan möts besökare sedan en tid tillbaka av information om att webbplatsen inte har uppdaterats sedan den 22 november. ”Du kan inte ge en gåva till Act Svenska kyrkan via webben, men det går bra att swisha.”

Anledningen till problemen är den omfattande it-attack som Svenska kyrkan utsattes för den 23 november.

Det har gått en dryg vecka sedan dess och kyrkans centrala datasystem påverkats fortfarande på olika sätt. Bland annat uppdateras inte samfundets webbplats och sökfunktionen är begränsad. Dessutom har det runt om i landet blivit svårt att digitalt boka in dop, bröllop och begravningar – i stället har personalen tvingats gå över till papper och penna.

Act Svenska kyrkan informerar på sin webbplats om att det inte går att skänka pengar.

”Hanterbart för oss just nu”

En annan konsekvens är alltså att insamlingsfunktionen på Act Svenska kyrkans webbplats har slutat att fungera.

– Det är svårt att säga i nuläget hur den här attacken påverkar insamlingen då jag inte har någon information om hur lång tid detta kan ta, säger Tinde Carlbrand, insamlingschef på Act Svenska kyrkan, i en kommentar till globalbar.se.

– Webben är påverkad, men det går fortfarande att ge via Swish och bankgiro. Den stora delen av våra gåvor kommer in via Swish, månadsgivande, kollekter och anslag. Webben står för ungefär tre procent av givandet per år. Så det är hanterbart för oss just nu, fortsätter hon.

Nytt rekord förra året

Act Svenska kyrkan, en av Sveriges största biståndsorganisationer, samlar årligen in cirka 200 miljoner kronor. Den årliga julinsamlingen är en viktig del av insamlingsverksamheten och förra året blev slutresultatet för julinsamlingen 52,9 miljoner, vilket var nytt insamlingsrekord.

I fokus för årets julinsamling ”står alla flickors rätt till ett värdigt liv och vikten av att bryta skadliga traditioner, som tvångsäktenskap och könsrelaterade övergrepp”.

– Alla flickor ska själva kunna påverka sin framtid. De ska själva få välja hur och med vem de vill leva sitt liv. De äger rätten att bestämma över sin egen kropp. Förtrycket och övergreppen på flickor är en kränkning av de mänskliga rättigheterna. När kyrkor tar ställning emot exempelvis könsstympning och barnäktenskap, kan en långsiktig förändring i samhället ske, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Stopp för nyhetsbrev och sms

Just nu fungerar det som sagt inte att skänka pengar via Act Svenska kyrkans webbplats. Samtidigt ställer it-haveriet även till det för Act Svenska kyrkan på andra sätt. Biståndsorganisationen kan nämligen inte skicka ut nyhetsbrev till sina medlemmar eller uppmaningar via sms om att bidra till insamlingen.

– December är vår viktigaste insamlingsperiod där församlingarna gör ett stort och viktigt jobb. Vi tror att det här angreppet kommer påverka insamlingen en del, men det är svårt att veta hur mycket. Sms och nyhetsbrev är nu begränsade, vilket är viktiga kanaler för oss att nå ut till våra givare, säger Tinde Carlbrand till globalbar.se.

---

Fakta: Act Svenska kyrkan

  • Act Svenska kyrkan är namnet på biståndsverksamheten inom Svenska kyrkan.
  • Organisationen gick tidigare under namnet Svenska kyrkans internationella arbete (vilket var en sammanslagning av Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission). I maj 2019 fick organisationen sitt nuvarande namn.
  • Act Svenska kyrkan är en del av ACT Alliansen (Action by Churches Together) vilket är ett globalt samarbete mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utveckling och påverkan.
  • Källa: Wikipedia

---

Fler artiklar för dig