Nyheter

Jultomten blir biskop i Uppsala stift i december

”Jag ser det som ett sätt att sprida julstämning och att bidra till undervisning om helgonet Nikolaus”

Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift, kommer att få en biskopskollega fram till årsskiftet. I en kungörelse skriver hon att Nikolaus av Myra – mer känd som jultomten – är välkommen att verka som biskop i stiftet december månad ut.

”Biskop Nikolaus är känd för att sprida glädje och medkänsla särskilt till barn, äldre och utsatta grupper genom generositet och stor omsorg. Under sin tid som biskop i stiftet förväntas biskop Nikolaus främja dessa värderingar, erbjuda vägledning och stöd till församlingarna samt delta i de kommande advents- och julhögtiderna.”

Så skriver biskop Karin Johannesson i kungörelsen.

Till Dagen förklarar hon att initiativet bygger på internationell inspiration:

– Vi har sett att biskopar i andra länder har gjort samma sak.

– För egen del ser jag det som ett sätt att sprida julstämning och att bidra till undervisning om helgonet Nikolaus.

Känd för sin givmildhet

Nikolaus (cirka 270–343) var ärkebiskop av Myra i dåtida Romerska riket. Under sin livstid blev han känd för sin givmildhet, vilket senare gav inspiration till jultomten.

Karin Johannesson berättar att hon vid ett tidigare tillfälle har svarat på frågor om Sankta Lucia och hon säger att hon inspireras av att göra folk medvetna om historierna bakom populära figurer.

På frågan om jultomtens tid som biskop i Uppsala stift kommer att få några praktiska konsekvenser svarar hon att det knappast är troligt.

– Jag har fått en del glada tillrop från kyrkoherdarna i stiftet som har fått kungörelsen och kungörelsen kommer säkert spridas en del på sociala medier. Men att det skulle bli mer än så har jag svårt att se.

Finns det någon risk att jultomten – som ett uttryck för kommersialismen – lyfts fram i Uppsala stift på bekostnad av Jesus och julevangeliet?

– Den risken lever vi med varje advents- och jultid, svarar Karin Johannesson och berättar om en julprydnad från USA som hon har i sitt hem.

– Där böjer jultomten knä framför krubban. Den bilden tycker jag mycket om.

Hon poängterar att jultomten i grund och botten inte är ett kommersiellt jippo och att det är viktigt att komma ihåg ordningen som gäller.

– Först kom Jesus, därefter helgonet som blev jultomten.

---

Fakta: Nikolaus

  • Föddes cirka 270 i Patara, Lykien, i dagens Turkiet. Dog 6 december 343 i Myra, Lykien.
  • Vördas som helgon i romersk-katolska kyrkan, ortodoxa kyrkor och orientaliskt ortodoxa kyrkor, med festdag den 6 december.
  • Är även känd bland annat som Sinterklaas, Santa Claus, Père Noël, Father Christmas och jultomten.

---

Fler artiklar för dig