Nyheter

Lärare spådde elever i skola – ingen tillsyn görs

Varken Skolinspektionen eller DO granskar gymnasiet där en lärare spådde elever under Halloween

En gymnasielärare på en skola i Nykvarn i Södermanland spådde elever på skoltid vid Halloween, och anmäldes anonymt till myndigheterna. Men trots att läraren enligt anmälan beskrivit sig som ”bekännande häxa” öppnar vare sig Skolinspektionen eller Diskrimineringsombudsmannen ett tillsynsärende.

Dagen skrev i november om Halloweenfirandet på Praktiska gymnasiet, som är en friskola i Nykvarn. Där hade elever spåtts i kristaller av en lärare som enligt anmälan till DO beskrivit sig som häxa inom den nyhedniska naturreligionen wicca.

Anmälaren menar att skolan genom aktiviteten ”tillåter ockultism av en tjänstgörande lärare [ …] under skoltid i skolans lokaler”, i ett läge när inga andra religiösa uttryck tillåts inom det svenska skolväsen, annat än på uttalat konfessionella skolor.

Vare sig Skolinspektionen eller DO väljer dock att gå vidare med personens anmälan av skolan. Varför man fattat beslutet, vill de inte motivera.

”Det görs ju alltid ett urval bland de anmälningar som inkommer, och vi lämnar inte ett motiv till varje enskild anmälan som inte har gått till tillsyn,” skriver DO:s pressekreterare Isabel Verner till Dagen, och beskriver kort vilka faktorer som spelar in rent generellt.

”När en anmälan kommer in till DO görs en helhetsbedömning av flera faktorer som avgör om anmälan kommer utredas eller inte. DO tittar bland annat på om det som anmälts omfattas av diskrimineringslagen. Vi lägger extra vikt vid anmälningar som rör allvarliga kränkningar”, skriver hon.

Praktiska gymnasiet i Nykvarn.

Ingen prövning av Skolinspektionen

Ett liknande svar kommer från Skolinspektionen, som tillägg till beskedet att inget tillsynsärende öppnas med anledning av anmälan.

”Skolinspektionen har inte någon skyldighet att redogöra för anledningen till att en tillsyn inletts eller inte. Eftersom de inkomna uppgifterna sparas kan de dock komma att ligga till grund för en prövning längre fram,” skriver utredare Astrid Arnberg till Dagen.

Hon tillägger att skolans huvudman, till skillnad från Skolinspektionen, har en ”skyldighet att ta emot och utreda klagomål samt vidta nödvändiga åtgärder om det finns brister”.

Men enligt skolans rektor har inga klagomål på aktiviteten inkommit, vare sig till skolan eller till huvudmannen, Praktiska Sverige AB.


Fler artiklar för dig