Nyheter

Julfirande pekas ut som religiös diskriminering i statlig rapport

En ovanlig debatt om kristna traditioner och rasism har brutit ut i Kanada

En het politisk debatt har brutit ut i Kanada efter att en statlig kommission slagit fast att jul och påsk är en del av den systematiska diskrimineringen mot landets minoriteter. Till slut tvingades premiärminister Justin Treudau kliva fram och avfärda att julen var rasistisk.

– Att fira jul med gran, familj, musik och julklappar, ska det betraktas som systematisk rasism?

Frågan ställs av Yves-François Blanchet, oppositionspolitiker i Kanada, som river ned applåder i parlamentet då han går till storms mot en statlig kommission som faktiskt påstår att julen är en del av landets pågående rasism mot minoritetsgrupper.

– Jag undrar om tomten också är rasist? Har snön blivit rasistisk? Herr talman, vad tycker vår premiärminister, är julen rasistisk?, avrundar Yves-François Blanchet sitt inlägg som möttes av stående ovationer från partikollegorna.

En inte lika eldfängd premiärminister, liberalen Justin Trudeau, valde att i sitt svar avfärda det hela som en synnerligen löjlig fråga.

– Självklart är julen inte rasistisk, svarade han.

Men, fyllde han på med, Kanada är ett land där mångfald råder.

– Vi är ett land där vi inte bara firar våra individuella högtider, utan också våra grannars, det är det som gör vårt land så rikt.

Många har reagerat

Om den liberala premiärministern med sitt svar lyckas tygla den kulturkrigsdebatt som blossat upp återstår att se. För många har reagerat på den statliga kommissionens slutsats, där de alltså ifrågasätter varför kristna traditioner som jul och påsk måste vara normen i landet.

Det hela handlar om ett 11-sidigt dokument där det står att diskriminering mot religiösa minoriteter i Kanada grundläggs på grund av landets koloniala historia.

”Denna historia manifesterar sig i vår nutida religiösa diskriminering och ett uppenbart exempel på det är våra lagstadgade högtider”, står det i texten som sedan specifikt pekar ut julen och påsken.

Historiska synder

Texten fortsätter med att de som inte är kristna därför måste fråga om tillstånd för att få ledigt på sina respektive högtider, något som alltså tolkas som en del av landets religiösa diskriminering. Kommissionen blickar också tillbaka på hur Kanadas urinvånare behandlats, bland annat hur deras religiositet förminskats och att många tvingades in i den kristna tron, bland annat med hjälp av skolsystemet.

Rapporten går under namnet ”Diskussionsunderlag för religiös intolerans” och det handlar alltså inte om att införa någon ny lagstiftning. Men rapporten som släppts kommer från en statlig kommission och till viss del tvingas nu Kanada löpa gatlopp för påståenden om att jul och påsk skulle vara rasistiska högtider.

Tacksam gryta

Framför allt har det här blivit en tacksam gryta att sleva ur för konservativa opinionsbildare i USA. Exempelvis den amerikanska kanalen Fox News som i ett studiosamtal med skratt och fniss kastar sig över de knasiga kanadensarna som avfärdas som progressiva knasbollar.

– De försöker naturligtvis flirta med alla woke-anhängare, kommenterar Nicole Saphier.

Det är inte ovanligt att så kallade kulturkrig bryter ut runt juletider, ofta för att något traditionellt beteende ifrågasätts. I Sverige har det stormat kring lucia otaliga gånger och vågar någon kalla julmusten för något annat namn kan fördämningarna brista. Hur omfattande det kanadensiska kulturkriget om julrasism kommer att bli återstår att se.

---

Fakta: Kulturkrig

  • Kulturkrig är ett begrepp som används på diskussioner som blossar upp där kulturella eller religiösa traditioner utmanas på olika sätt.
  • Ofta handlar ett kulturkrig om konservativa mot progressiva ståndpunkter, ofta med koppling till antingen invandring, feminism eller hbtq-frågor.
  • Ett klassiskt exempel på ett kulturkrig i Sverige är om vi ska ha skolavslutningar i kyrkan eller om lucia måste en kvinna som är långhårig.

---

Fler artiklar för dig