Nyheter

Ebba Busch: ”Åkessons uttalande var ansvarslöst”

KD-ledaren grillades i riksdagen om SD-ledarens moskéuttalande - var ovanligt kritisk

”Det är inte moskén som är problemet, utan möjligtvis det som predikas i moskén”, sa KD-ledaren Ebba Busch då hon i riksdagen fick frågor om Jimmie Åkessons uttalande om att riva moskéer.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) hade mycket att stå i under torsdagens frågestund i riksdagen, då hon pepprades med frågor om alltifrån kärnkraft till religionsfrihet.

De två centerpartisterna Christoffer Bergenblock och Niels Niels Paarup-Petersen hade kommit till frågestunden beväpnade med frågor om Jimmie Åkessons förslag att börja riva moskéer, ett uttalande som fått stor uppmärksamhet och nu ville de ställa KD-ledaren mot väggen.

Chockerande uttalande

– Vi var nog många som chockades över det frontalangrepp som Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson gjorde mot svensk religionsfrihet genom att föreslå rivning av moskéer och nedtagande av muslimska symboler från stadsbilden, inledde Christoffer Bergenblock (C).

Han tyckte det var uppenbart att det här spär på islamofobin i samhället och sätter krokben för Natoprocessen. Nu ville han veta vad Ebba Busch, Sveriges vice statsminister, tänkte vidta för åtgärder.

Niels Niels Paarup-Petersen (C) var inne på samma linje.

– Regeringsunderlagets största parti Sverigedemokraterna tycker att religiösa symboler ska förbjudas och tas bort, om det är en religion de inte tycker om i alla fall.

Han undrade sedan om man verkligen kan ha olika regler för olika religioner.

Inga sådana planer

Ebba Busch hade inga som helst planer på att försvara Jimmie Åkessons moskéuttalande. Däremot menade hon att de båda centerpartisterna förstorade upp dess konsekvenser, inte minst när det gällde de internationella relationerna och hur det skadade Natoprocessen.

Huvudbudskapet i Ebba Busch svar var att det viktiga här är värderingarna, inte moskéer som byggnader. Några planer på att börja riva gudstjänstlokaler finns inte.

– Regeringens uppfattning är att vi ska bekämpa värderingar som är farliga och dåliga för vårt land, men vi ska inte göra det genom att skjuta religionsfriheten i sank. Det är inte moskén som är problemet utan möjligtvis det som predikas i moskén. På samma sätt som vi sett i en del kyrkliga sammanhang, som jag själv rört mig i, sa Ebba Busch.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch på riksting i Helsingborg

Mer än jobb och språk

KD-ledaren återanvände sedan den retorik hon tagit till många gånger tidigare, inte minst när hon håller tal, att vissa värderingar inte ska kunna vara valbara. Hon menade att vi i Sverige under många år varit alltför naiva när det gäller migration och integration och att det inte räcker med att fokusera på språk och jobb. Som exempel tog hon Fadime Sahindal som hedersmördades av sin pappa år 2002.

– Hennes pappa hade ett jobb, men han delade inte de värderingar som inte får vara valbara här.

SD-ledaren ansvarslös

Under frågestunden avfärdade Ebba Busch också Jimmie Åkessons moskéuttalande.

– Åkessons uttalande var ansvarslöst, det var onyanserat, det väckte uppmärksamhet på Twitter men det löser inga faktiska problemet med extremism. Att hota religionsfriheten brett, eller att skuldbelägga alla muslimer, det löser inte de allvarliga problem som vi har med islamism.

---

Fakta: Riksdagens frågestund

  • Ett stående inslag i riksdagens arbete är riksdagens frågestund, som hålls på torsdagar klockan 14.00.
  • Fyra ministrar finns på plats för att svara på frågor från riksdagens ledamöter.
  • Den här gången infann sig Ebba Busch (KD), Paulina Brandberg (L), Erik Slottner (KD) och Maria Malmer Stenergard (M).

---

Fler artiklar för dig