Nyheter

Påven ställer in resa till Dubai – vårdas för lungproblem

Efter avrådan från läkare reser påven inte som planerat till klimatkonferensen

Påve Franciskus hade tänkt delta i FN:s klimatkonferens i helgen. Men nu stoppas resan av hälsoskäl – påven genomgår just nu behandling för lungproblem.

På onsdagseftermiddagen meddelade Vatikanen att resan till Dubai ställs in efter råd från påvens läkare. Franciskus skulle ha deltagit på klimatkonferensen 1–3 december.

Just klimatfrågor har varit en av de frågor som påve Franciskus länge har prioriterat. Han skulle därför ha deltagit på toppmötet i Dubai, där han förväntades mana världens ledare till handling vad gäller klimat och miljö.

Tillkännagivandet om att det nu inte blir någon resa till klimatmötet kom sent på onsdagen. Tidigare hade Vatikanen sagt att resan skulle ske trots påvens hälsotillstånd. Han har trots lunginfektionen kunnat träffa både Paraguays president och spanska biskopar under veckan som gått. Trots att påvens hälsotillstånd har förbättrats under veckan sa alltså läkarna stopp till en längre resa.

Vatikanen skriver i ett pressmeddelande att beslutet togs med ”stor sorg” av påven. Vatikanen, som har skrivit under FN:s ramavtal gällande kampen mot klimatförändringar, kommer dock att ha en egen delegation på plats i Dubai.

Fler artiklar för dig