Nyheter

Svenska kyrkan bekräftar: Pressas på pengar för att återfå it-system

Svenska kyrkans it-system är kapat - samfundet vägrar gå med på kaparnas krav

Nu bekräftar Svenska kyrkan att de är utsatta för ett ekonomiskt utpressningsförsök, vilket alltså ger en förklaring till den cyberattack som riktas mot dem sedan flera dagar.

Det är en så kallad ”ransomware-attack” som ligger bakom de stora it-problem som Svenska kyrkan har efter att förra veckan ha utsatts för en cyberattack, det vill säga att någon kapat deras system för att kräva någon form av lösensumma. Kyrkan bekräftar nu själva det här via ett pressmeddelande.

Exakt vilka krav som ställs av dem som ligger bakom cyberattacken vill Svenska kyrkan inte gå in på, men det tydliga beskedet är att de inte kommer att bemöta dem.

– Vi kan inte ge några ytterligare detaljer om detta av säkerhetsskäl, säger Pia Dahlén, kommunikationschef för Svenska kyrkan på nationell nivå, via pressmeddelandet.

Begränsad verksamhet

Det var i torsdags i förra veckan som cyberattacken mot Svenska kyrkan inleddes, där stora delar av kyrkans it-system runtom i landet påverkades. Det går fortfarande att komma in på kyrkans vanliga hemsida via en sparad kopia, men sidan uppdateras inte längre och sökfunktionen är begränsad.

Problemen finns runtom i landet, där det blivit svårt att digitalt boka in dop, bröllop och begravningar, och där man på sina håll tvingats gå över till papper och penna.

Hur länge problemen kommer att pågå är osäkert, men tidigare har kyrkan kommunicerat ut att det kan röra sig om veckor. Händelsen är polisanmäld och en anmälan har också skickats in till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

---

Fakta: Svenska kyrkan

  • Svenska kyrkan är sedan i torsdags utsatt för ett cyberangrepp.
  • Nu kommer det fram att det handlar om ett utpressningsförsök, där någon kapat vissa it-system för att försöka få ut pengar.

---

Fler artiklar för dig