Nyheter

P1 lägger ned ”Människor och tro”

Programledare: ”Min rädsla är att den här bevakningen tunnas ut”

P1-programmet Människor och tro har sänt radio i skärningspunkten mellan politik och religion sedan 1970. Men om några månader är det slut – i april sänds det sista avsnittet.

Programledare Åsa Furuhagen har arbetat med Människor och tro i 20 år. Efter beskedet om nedläggningen befarar hon att religionsbevakningen kommer att försämras.

– Min rädsla är att den här bevakningen tunnas ut när man inte har en redaktion som kontinuerligt följer frågorna. Religionen kräver mer än nyhetsjournalistik, en seriös bevakning som också lyssnarna vill ha, säger hon i en kommentar till SR:s Kulturnytt.

Nina Glans, kanalansvarig för P1, motiverar beslutet med att Sveriges radio behöver spara pengar.

– Om man måste spara uppåt 250 miljoner kronor då kommer åtskilliga radiotitlar att försvinna eller pausas, säger hon till Kulturnytt.

Enligt Nina Glans kan Människor och tro läggas ned eftersom trosfrågor även bevakas av Sveriges radios utrikespoddar samt konflikt- och vetenskapsprogram.

Kulturnytt beskriver beslutet att skrota Människor och tro som ett första steg i besparingsprogrammet. Samtidigt kom även beskedet att ett annat program, Radioföljetongen, också läggs ned. Båda programmet försvinner från SR:s tablå i april nästa år.

---

Fakta: Människor och tro

  • Människor och tro befinner sig i skärningspunkten mellan religion och politik.
  • Programmet fördjupar aktuella händelser med religiös anknytning och erbjuder historiska perspektiv, framåtblickande analyser, kommentarer och reportage.
  • Källa: Sveriges radio

---

Fler artiklar för dig