Nyheter

Kingdom Centers skola stänger vid årsskiftet

Personalen på friskolan Segrande liv uppsagd och eleverna slussas till andra skolor - kallar det “paus”

Kristna friskolan Segrande liv i skånska Höör stänger ner sin verksamhet lagom till jullovet. För dåligt elevunderlag gör att personalen sägs upp och eleverna slussas vidare. Men skolans styrelse vill inte kalla det ”nedläggning”, utan använder ordet ”paus”.

Grundskolan Segrande liv har nära kopplingar till kontroversiella församlingen Kingdom center i Höör, där Christer Segerliv är pastor. Den karismatiska församlingen är bland annat känd för sitt cowboyinriktade vildmarkscenter i området, samt har haft flera avhopp och sektanklagelser genom åren.

Det har också stormat kring själva skolan med anmälningar till Skolinspektionen. Nu senast kring en ny rektorns kompetens och påstådda brister i elevhälsan. Detta ledde dock inte till några anmärkningar från myndigheten.

För få elever

När friskolan Segrande liv nu lägger ner är det efter över 30 års verksamhet. Christer Segerliv, som också är styrelseordförande för skolverksamheten, hänvisar till bristande elevunderlag och därmed ansträngd ekonomi.

– Vi tycker det här är jättetråkigt. Men vi är nere i 13 elever och det blir ingen bra skola av det. Det blir inte bra för eleverna, och inte för ekonomin heller.

– Vi hjälper nu eleverna att hitta nya skolor. Vi lämnar dem inte i sticket, säger han till Dagen.

Ligger avsides

För ett par år sedan hade Segrande liv ett 30-tal elever, och erbjuder undervisning från förskola till årskurs nio. Christer Segerlivs förklaring till elevtappet är att skolan ligger lite avsides och att det kan vara besvärligt att ta sig dit.

Han ser ingen koppling till anmälningarna som lämnades till Skolinspektionen förra hösten, från föräldrar som tagit sina barn ur skolan.

---

Fakta: Församlingen Kingdom center

  • En fristående karismatisk församling i Höör i Skåne, som leds av pastorerna Christer och Helena Segerliv.
  • Församlingen har sin grund i församlingen Sion i Osby, som Christer Segerliv bildade i slutet av 1980-talet, och som senare slogs ihop med församlingen Glädjehuset i Helsingborg.
  • I början av 1990-talet flyttade församlingen till Höör under begreppet ”Kristet center syd”, ett namn som senare ändrades till ”Kingdom center”.
Christer Segerliv, pastor i Kingdom Center, predikar i USA.

---

Anställda får gå

De fem anställda på friskolan i Höör blir samtidigt uppsagda.

– Vi gör ett uppehåll tills vidare. Men vi lägger inte ned skolverksamheten. Vi har kvar tillståndet och har två år på oss att ta upp den igen, säger Christer Segerliv.

Han berättar även att de lokaler som skolan i dag hyr av församlingen Kingdom center kommer att finnas kvar.

Hur ska det gå till att få elevunderlag igen?

– Det vet jag inte. Jag kan inte svara på det i nuläget.

– Det här känns inte roligt, men vi kan inte göra något annat än att ta en paus just nu, säger Christer Segerliv.

Kingdom Center i Höör.
Fler artiklar för dig