Judar känner sig betydligt mer otrygga i Sverige efter Hamas angrepp på Israel den 7 oktober, och det efterföljande kriget i Gaza. Det visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av Judiska centralrådet.
– Förändringen är ganska dramatisk, men så är det en extrem situation vi befinner oss i, säger ordförande Aron Verständig.
I studien, som har utförts av analysföretaget Infostat, har 690 personer som samtliga är medlemmar i judiska församlingar i Sverige, svarat på frågor om hur de upplever sin situation efter den 7 oktober.
Det visar sig att sju av tio känner sig mycket otryggare, och det finns en utbredd oro för trakasserier, våld, förföljelse och till och med dödligt våld. Och 8 av 10 uppger att de inte känner sig säkra på vissa platser, till exempel förortsområden, storstäder och i folksamlingar.
Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet, är inte överraskad av resultatet.
– Att otryggheten och oron har ökat hade vi på känn. Vi gjorde undersökningen för att få svart på vitt hur det ser ut bland judar i Sverige, förklarar han och konstaterar att allvarliga konflikter, som kriget mellan Hamas och Israel, gör att otryggheten ökar.
– När något sådant händer förändras situationen snabbt för många judar. Dessutom har det skett en normalisering av antisemitismen i Sverige, menar han och tar ett färskt exempel.
Konstnären Stina Wollter, med drygt 300 000 följare på Instagram har bland annat torgfört en urgammal antisemitisk idé om att judar stjäl organ från palestinier.
För detta påstående, som är falskt, har Wollter fått massiv kritik, men skadan är redan skedd. Den typen av inlägg i sociala medier följs av fler och detta bidrar till att oron sprider sig bland judar i Sverige. Så många som fyra av fem säger i undersökningen att de känner en otrygghet inför att bära judiska symboler.
Inga rekommendationer
Men så långt som att utfärda en rekommendation om att judar inte bör bära Davidsstjärnor eller andra judiska symboler ser han inte att Judiska centralrådet, som är en sammanslutning av de judiska församlingarna i Stockholm, Göteborg, Malmö och nordvästra Skåne, kommer att gå.
– Några sådana rekommendationer skulle vi aldrig komma med. Det är upp till var och en att bestämma om de vill bära judiska symboler eller ej, det är inget vi lägger oss i. Men vi är förstås vaksamma över vad som händer, och vi kommer så klart göra allt vi kan för att judar inte ska behöva vara rädda, säger Aron Verständig till Dagen.
Ett annat resultat av undersökningen är att fem av tio – alltså hälften av de som svarat – klart och tydligt uttrycker att de diskuterat att flytta från Sverige den närmaste tiden. Om och i så fall hur många som väljer att göra det återstår att se, men faktum kvarstår att läget är allvarligt.
Antisemitism i skolor
En annan granskning som fokuserar på antisemitism i Stockholms grund- och gymnasieskolor, och som gjordes under 2021 och 2022, visar dels att judiska elever upplever antisemitism i skolan, och dels att det bland lärare finns bristande kunskaper om antisemitism och hur den kan bemötas.
”Resultaten pekar på att antisemitismen i Stockholms skolor är ett mångbottnat problem” heter det bland annat. Ett exempel på detta är att antisemitismen som förklaringsgrund till Förintelsen ofta faller bort i undervisningen. I de intervjuer som gjorts svarar historielärare på högstadiet att de inte har tid och utrymme att koppla antisemitismen till Förintelsen när de undervisar i ämnet.
Vad gör Judiska centralrådet för att judar ska känna sig tryggare i Sverige?
– Vi kan till exempel stötta med psykologstöd för dem som har behov av detta, men i grunden är antisemitism inte ett problem som enbart angår judar. Antisemitism är ett hot mot hela samhället. Som judisk organisation gör vi allt vi kan för att stötta judar, men det är viktigt att hela samhället tar ansvar, menar Aron Verständig.
Studien av hur judar uppfattar sin situation i dagens läge genomfördes mellan den 13 och 20 november och har titeln ”Antisemitism i Sverige i svallvågorna av sjunde oktober”.
---
Fakta: Studien Antisemitism i Sverige efter 7 oktober
- Studie genomförd på uppdrag av Judiska centralrådet.
- 690 personer över 18 år i de judiska församlingarna i Sverige deltog.
- 7 av 10 känner sig mycket otryggare.
- 4 av 5 är otrygga med att bära judiska symboler.
- 3 av 4 tror att tryggheten kommer att försämras kraftigt i Sverige.
- 5 av 10 har diskuterat att flytta från Sverige.
Källa: Judiska centralrådet
---