Nyheter

Filadelfiakyrkan i Stockholm säger upp anställda

Biträdande föreståndare Clas Newman: ”För att säkerställa att budgeten är i balans ser vi att vi behöver minska kostnaderna”

För att klara budgeten nästa år måste Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan i Stockholm säga upp anställda. Exakt hur många som får sluta är fortfarande inte bestämt.
– Men vi behöver spara drygt två miljoner kronor på personalen, säger biträdande föreståndare Clas Newman till Dagen.

Enligt Clas Newman är det flera omständigheter som ligger bakom den bistra verkligheten. Han nämner att församlingen gjorde en förlust på flera miljoner kronor 2022. Han berättar också att gåvogivandet har varit högre i år än förra året, men att detta äts upp av kostnadsökningar som församlingen inte kan påverka.

– Det är framför allt räntor, säger han och berättar att så gott som alla lån som församlingen har är kopplade till fastigheten på Rörstrandsgatan.

Har de med renoveringen av kyrkan att göra?

– Inte allt, men mycket.

Att flera av lånen ska omförhandlas under 2024 är oroande.

– Vi räknar med en rejäl höjning av räntekostnaderna.

Vädjade om mer givande

Filadelfiaförsamlingen i Stockholm består av fyra kyrkor och även om det är en församling så utgör varje kyrka en egen resultatenhet. I slutet av juni berättade församlingsledningen att den ekonomiska situationen var mycket ansträngd och att likviditeten omgående behövde förbättras.

”För att klara sommaren behöver vi öka vårt givande ordentligt. På kort sikt behöver vi få in 2–3 miljoner [kronor] utöver det ordinarie givandet för att klara våra åtaganden”, skrev föreståndaren Niklas Piensoho i slutet av juni i ett mejl till dem som prenumererar på församlingens nyhetsbrev.

Filadelfiakyrkan i Stockholm. Biträdande föreståndare Clas Newman.

I mitten av augusti kunde Clas Newman berätta att givandet hade ökat och att den ekonomiska situationen var under kontroll – om än fortsatt ansträngd.

– Intäkterna täcker nätt och jämnt kostnaderna, sa han till Dagen.

Han uteslöt samtidigt inte att det kunde bli nödvändigt med personalneddragningar framöver.

– Vi har en bit kvar för att återställa en god likviditet. Vi har fortfarande behov av ökade intäkter.

Anställda informerade

Och när 2023 lider mot sitt slut och budgeten för 2024 är lagd konstaterar alltså församlingsledningen att det behöver skäras på kostnadssidan. I samband med ett församlingsmöte på söndagen informerades medlemmarna.

– För att säkerställa att budgeten är i balans ser vi att vi behöver minska kostnaderna, säger Clas Newman.

Flera anställda informerades under föregående vecka om att besparingar skulle genomföras och planen är att förändringarna ska vara genomförda så snart som möjligt. Exakt hur många som påverkas och vilka som måste sluta är fortfarande inte bestämt.

– Exakt vad det får för konkreta konsekvenser får vi återkomma till, säger Clas Newman.

Hur lång tid kommer det att ta?

– Under de närmaste dagarna hoppas jag att vi kan bli klara med diskussionerna.

---

Fakta: Filadelfiakyrkan Stockholm

  • Församlingen består av fyra kyrkor: Bergakyrkan, Filadelfiakyrkan, Mälarökyrkan och Tyresö pingstkyrka. Under 2022–2024 bygger Tyresö pingstkyrka ny kyrka.
  • Församlingen har sammanlagt närmare 4 000 medlemmar.

---

Fler artiklar för dig