Nyheter

Efter Frizon och Ära - här förbereds ny kreativ festival

I helgen möttes EFK-ungdomar till festivalverkstad i Alby inför Allhelgonahelgen 2024

Ett år i förväg drömde och visionerade ett drygt 60-tal ungdomar om en stor kristen festival i förorten Alby i södra Stockholm. I helgen var de på plats vid det kreativa kulturcentret Subtopia, där Evangeliska frikyrkans stora ungdomssatsning efter Frizon och Ära är tänkt att äga rum allhelgonahelgen 2024.

ALBY. I multiarenan Hangaren vandrar EFK-ungdomarna runt och fantiserar och drömmer om hur de ska kunna inreda den tomma lokalen under höstlovet nästa år. Var ska de ha scenen? Går det att dra in ljusslingor? Radiobilar? Stegar som man klättrar upp för och målar med färg på plakat högt uppe? Var kan man ha tillbedjan och lovsång? Foodtrucks? Graffitimålning?

– Vi drömmer om att få samla en massa ungdomar från olika ställen, och att de ska förstå att man inte behöver passa in i en mall för att vara kristen. Jesus är för alla, säger Emilia Galmén, 20 år, från Jönköping.

– Kanske kan vi ha lådbilstävling och musikworkshops eller fylla upp med färg i en massa rum som vi har byggt upp. Bara fantasin kan sätta gränser, fortsätter Alma Swärd från Täby, även hon 20 år, medan de spanar runt i Hangaren.

Emilia Galmén, Jönköping och Alma Swärd, Täby. Vid EFK:s festivalverkstad i Subtopia, Alby.

Målsättning: 800 unga

Det är Botkyrka kommun som äger anläggningen och nu ska hyra ut till Evangeliska frikyrkan torsdag-lördag, 31 oktober – 2 november, nästa år. 800 tonåringar och unga vuxna hoppas arrangörerna ska samlas här. Tanken är att dels dra ihop EFK-rörelsens unga från olika håll i landet, dels att bjuda in de ungdomar från Botkyrka som vanligtvis brukar hänga vid torget i Alby till festivalen.

Det är ett nytt grepp för att nå de unga som Evangeliska frikyrkan tar sig an. Nu byter ut man Torp-området på landsbygden utanför Örebro, där musikfestivalen Frizon och lovsångsfestivalen Ära, har arrangerats under över 20 års tid. Men nu flyttar man alltså till storstaden och de utsatta förortsområden som under en längre tid har brottats med gängkriminalitet och annat och planerar för ett kristet event som ska präglas av kreativitet och mångfald.

Lukas Öjebrandt, Hanna Wingren och Edith Bäckrud från Örebro framför graffitimålningar utanför Hangaren. Vid EFK:s festivalverkstad Subtopia, Alby.

Vill skapa ägandeskap

Julia Wellstam och Erika Åsberg är projektledare för den kommande festivalen, och glada för det engagemang de möter hos deltagarna under den förberedande festivalverkstaden som har hållits på plats fredag-söndag nu i helgen. Här finns ungdomsledare/pastorer, bibelskolelever och andra engagerade från olika håll i landet som vill vara med. Ungefär en tredjedel av dem är under 20 år. Deras idéer och tankar är viktiga att lyssna till – och de får bli ambassadörer för eventet närmsta året.

Projektledarna berättar medan deltagarna sitter i grupper och funderar över festivaltema, workshops, kreativa verkstäder, kafé, scenografi och så vidare. Framför sig har de skisser över Hangaren och olika inspirationsbilder.

EFK Festivalverkstad Subtopia Alby.

Marginalen i fokus

– Vi ser hur Gud leder i detta. Vi är som rörelse inne på att gå till människor i marginalen och orten, och så har vi fått möjlighet att vara här, och gestalta detta. Vi ger oss ut till platser som kanske inte är bekvämast för oss att vara, leva och röra oss i, för att vara salt och ljus. Det känns jättespännande, säger Julia Wellstam.

– Vi drömmer också om att ungdomar som har känt att de inte passat in i kyrkan ska få se andra sätt att uttrycka sin tro och leva som efterföljare. Vi vill spräcka hål på det stereotypa och visa att Gud älskar mångfald.

Projektledarna Julia Wellstam och Erika Åsberg. Vid EFK:s festivalverkstad i Subtopia, Alby.

Lokal förankring

Erika Åsberg berättar att de inom kort ska möta lokala pastorer och präster på en ekumenisk samling i Botkyrka, och att det är viktigt att bjuda in dem och lyssna på vad de brottas med, så att detta inte blir något som kommer uppifrån. Parallellt med glädje och tacksamhet över planerna känner hon också bävan och respekt och ber verkligen till Gud om hans närvaro och ledning i arbetet, säger hon.

Nu i helgen har de EFK-unga som samlats i Alby sjungit lovsång, bett och lyssnat till predikningar tillsammans, haft ”teotalks” om generation Z, samlat en gudstjänstpanel och hållit workshop kring outreach, det vill säga att nå ut med det kristna budskapet. Med mera.

EFK Festivalverkstad Subtopia Alby.

Spånade festivalnamn

Vad ska festivalen då heta? Ja, än är det inte bestämt. Men att spåna på namnförslag har också varit en del av festivalverkstaden i helgen. På små post-it-lappar i ett fönster sitter förslag som: Avtryck. Get together festival. Ung & helig. Shine festival. Orten. Flyga fritt. Unik. Följa. Rum för tro. Utrymme. You are Loved. Och många fler förslag.

EFK Festivalverkstad Subtopia Alby.

Erik Cederqvist, 16 år, från Linköping är en annan av deltagarna, och spelar bas i lovsångsteamet.

Han tror att festivalen har stor potential.

Erik Cederqvist, EFK festivalverkstad i Subtopia Alby.

– I en värld där det är så mycket polarisering och skit som händer behöver vi en välkomnande, öppen och kärleksfull mötesplats dit ungdomar kan komma, säger han.

– Det är delvis en riskabel plats också. Nu stormar vita medelklassungdomar in i orten. Men jag tror att om man bjuder in folk härifrån också så kan det bli en mötesplats där frikyrkliga svenskar får lära känna folk av annan bakgrund, säger Erik Cederqvist.

EFK Festivalverkstad Subtopia Alby.
Fler artiklar för dig