Nyheter

97-årig pastor greps vid klimatprotest i Australien

Alan Stuart: ”Jag gör det här för mina barnbarn och för framtida generationer”

Första gången Alan Stuart hamnade i delo med polisen var i söndags. Då greps den 97-årige pastorn, aktiv i Uniting Church, i samband med en fredlig klimatdemonstration i en exporthamn i Newcastle på Australiens östkust.
– Vi lämnar inte ett gott klimat efter oss till nästa generation, sa han efter aktionen.

Klimatdemonstrationen skedde tills havs, ombord på kajaker, surfbrädor och småbåtar i hamnen i Newcastle, i delstaten New South Wales.

Alan Stuart var en av drygt 100 personer som greps efter aktionen, där ett av hans barnbarn fanns med bland arrangörerna. Polisen ingrep efter att demonstranterna blockerat farvattnen i mer än de fyra timmar som de haft tillstånd för.

På bilder som organisationen bakom aktionen, Rising Tide, snabbt började sprida efter gripandena, kan man se hur Alan Stuart får hjälp att kliva ur en roddbåt, för att sedan lämna hamnen med hjälp av några yngre personer, stödd på sin käpp.

Till SBS News sa Alan Stuart att han kände att det var hans plikt att protestera.

– Jag oroar mig för klimatet. Vi har haft ett gott klimat, och lämnar inte ett gott klimat efter oss till nästa generation, sa han.

– Jag gör detta för mina barnbarn och för framtida generationer eftersom jag inte vill lämna efter mig en värld full av allt allvarligare och frekventare katastrofer i klimatförändringarnas spår.

Reverend Alan Stuart is getting a bit of a cult following over on Twitter! We love the use of the hashtag #BeLikeAlan...

Posted by Rising Tide on Sunday, November 26, 2023

Riktar sig mot kolexport

Protesten riktade sig mot den kolexport som sker från hamnen i Newcastle.

– Vi gör det här för att uppmana regeringen att beskatta fossilbränslexportens vinster till 75 procent, och för att kräva att vår regering stoppar alla nya kolprojekt, sa en av arrangörerna, Zack Schofield, till The Guardian inför aktionen.

Chris Minns, premiärminister i delstatsregeringen i New South Wales, är mindre entusiastisk.

– Jag önskar att de här protesterna inte ägde rum, sa han till medier dagen efter demonstrationen, enligt SBS News.

– Det är inte bara så att utvinning och försäljning och export av mineraler i New South Wales är lagligt. Det är också vår enskilt största exportvara.

Fler artiklar för dig