Nyheter

Ulf Kristersson (M) markerar mot SD efter förslag om att riva moskéer

SD-ledaren Jimmie Åkesson får omfattande kritik för sitt tal om att riva moskéer

”I Sverige river vi inte gudstjänstbyggnader”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) efter SD-ledaren Jimmie Åkessons hot om att riva moskéer där ett antidemokratiskt budskap predikas.

Jimmie Åkessons (SD) tal på partiets landsdagar har väckt stor uppmärksamhet. Framför allt handlar det om en passage där SD-ledaren säger att vi kommer att behöva riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk och antisvensk retorik, vilket Dagen tidigare skrivit om.

Reaktionerna har varit många. Att oppositionen rasar kanske inte är så förvånande, men syrlig kritik kommer även från de borgerliga partier som numera har ett samarbete med Sverigedemokraterna inom ramen för Tidöavtalet.

– Jag tycker att det är ett respektlöst sätt att uttrycka sig, ett polariserande sätt att uttrycka sig, det ger en felaktig bild av vad Sverige står för, sa statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT.

Där berättade han också att Jimmie Åkessons uttalande tvingade utrikesdepartementet att gå ut och förklara vad det är som faktiskt gäller i vårt land.

– I Sverige river vi inte gudstjänstbyggnader, däremot jobbar vi aktivt mot alla former av extremism.

Råder religionsfrihet

Även i sociala medier har statsministern markerat mot SD-ledarens citat. Exempelvis använder Ulf Kristersson det officiella statsministerkontot på plattformen X för att markera att det råder religionsfrihet i Sverige och att vi därför inte river vare sig moskéer, kyrkor eller synagogor. Ulf Kristersson valde dock att inte namnge Jimmie Åkesson i det sammanhanget, även om alla insatta förstod vad som åsyftades.

Osvenskt beteende

Även en annan partiledare inom den borgerliga regeringen gjorde en liknande markering.

”Oavsett om du är muslim, kristen eller jude har du en självklar rätt att utöva din religion i trygghet i Sverige. Snack om att konfiskera och riva moskéer är rent av osvenskt”, skrev Johan Pehrson på X i polemik mot Jimmie Åkessons tal.

Ebba Busch (KD) har lagt ut en kommentar på Facebook där även hon klargör att vi i Sverige inte river gudstjänstlokaler, “men vi tillåter heller inte att extremism tillåts gömma sig bakom rätten att utöva sin religion”, lägger hon sedan till.

Fientlig handling

Kritik kommer också från borgerliga opinionsbildare.

”Det anstår inte ett parti som uttryckt anspråk på att sitta med i en framtida regering, att medvetet sabotera för den regering man samarbetar med nu. Det är oseriöst och oprofessionellt. Det är en fientlig handling mot Sverige”, skriver Svenska Dagbladets Peter Wennblad.

Det är dock bara en viskning jämfört med den kritik som kommer från politiskt vänsterhåll, där exempelvis den tidigare justitieministern Morgan Johansson (S) drog paralleller med Nazityskland.

”I Hitlertyskland rev man synagogor. Nu vill SD riva moskéer”, skrev han på X.

Även flera muslimer har gett sig ut i samhällsdebatten efter Jimmie Åkessons uttalande.

”Det har varit en minst sagt skrämmande helg för många av Sveriges muslimer. Ingen muslim har undgått hotet från regeringens samarbetsparti att konfiskera och riva moskéer”, skriver sex imamer i Aftonbladet.

”Vi har nog aldrig tidigare upplevt ett sådant institutionellt hot mot muslimer i Sverige som i dag.”

---

Fakta: Detta har hänt

  • På Sverigedemokraternas landsdagar som hölls i helgen inledde Jimmie Åkesson med ett tal där han menade att moskéer ska kunna rivas.
  • Talet har väckt stor uppmärksamhet, även bland borgerliga partier som samarbetar med SD inom ramen för Tidöavtalet.

---

Fler artiklar för dig