Nyheter

Ryskortodoxa kyrkan storsatsar på Afrika - grundar nya församlingar

Tar rygg på Putins regim som ser Afrika som central geopolitisk tävlingsarena

I spåren av konflikten mellan Ryssland och Ukraina har rysk-ortodoxa kyrkan vänt blickarna mot den afrikanska kontinenten. Under de senaste två åren har kyrkan grundat över 200 nya församlingar i 25 länder – och ambitionen är att fortsätta växa.

Det var en mycket nöjd patriark Kirill som redogjorde för landvinningarna när han medverkade vid en rysk-afrikansk konferens i S:t Petersburg tidigare i år. Utöver de nya församlingarna berättade han också att kyrkan hade tagit initiativ till många humanitära insatser och utbildningsprojekt, i synnerhet olika översättningsarbeten av böcker till lokala språk.

Han förklarade också att kyrkans verksamhet har resulterat i ett större intresse för kyrkan bland afrikaner.

– Många uppskattar att vi är en kyrka som noggrant upprätthåller vårt apostoliska arv och vår undervisning om sakramenten och andliga erfarenheter, en kyrka som inte förvränger de moraliska normer, proklamerade av Gud, för att passa moderna ideologier, sa han enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Historiskt sett har Afrika i den ortodoxa sfären ”tillhört” den grekisk-ortodox patriarken av Alexandria. Men efter att en ny ortodox kyrka – mot Moskvapatriarkatets vilja – grundats i Ukraina år 2018 och även erkänts av flera patriarker, däribland Theodoros II i Alexandria, reagerade Moskva genom att bryta nattvardsgemenskapen med patriarkerna.

Två år senare, i december 2021, inrättade Moskvapatriarkatet ett nytt så kallat exarkat för Afrika. Beslutet sågs som en tydlig markering mot Theodoros II, men enligt Moskva var bakgrunden att ortodoxa präster i Afrika hade önskat att få byta till patriarkatet eftersom de inte stod bakom beslutet att erkänna den nya kyrkan i Ukraina.

”Central geopolitisk tävlingsarena”

Juha Meriläinen, som till vardags är Finlands ärkebiskops specialmedarbetare i teologiska frågor, har nyligen skrivit boken ”Putinin alttaripoika” (Putins korgosse) där framsidan pryds av en bild på Vladimir Putin och patriark Kirill.

– Afrika har blivit en central geopolitisk tävlingsarena för Putins regim, säger han till svenska Yle och tillägger att detsamma gäller för patriark Kirill och Moskvapatriarkatet.

Det afrikanska exarkat är uppdelat i två stift med biskopssäten i Kairo respektive Johannesburg. Men Moskvapatriarkatet uppger alltså att kyrkan är representerad i ungefär hälften av Afrikas drygt 50 länder.

– Också i Kenya har kyrkan lyckats locka till sig många präster och församlingar, säger Juha Meriläinen.

Tre grupper länder

En annan expert på rysk-ortodoxa kyrkan, journalisten Ksenia Luchenko, delar in länderna i Afrika där Moskvapatriarkatet finns representerat i tre grupper.

Den första gruppen utgörs av Centralafrikanska republiken, Uganda och Mali. Enligt Ksenia Luchenko finns det stora ryska intressen i länderna och dessutom är den ryska legostyrkan Wagner verksam där.

Den andra gruppen består av länder med historiskt sett stora ryska befolkningsgrupper, framför allt Sydafrika, men även exempelvis Marocko.

Länderna som ingår i den tredje gruppen har redan en relativt stor grupp ortodoxa som Moskvapatriarkatet hoppas locka över från Alexandriapatriarkatet. De främste exemplen på detta är enligt Ksenia Luchenko Kenya och Tanzania.

Afrikanska präststudenter i Ryssland

”För att ta sig an andra kyrkor ser rysk-ortodoxa kyrkan till att vinna över enskilda afrikanska ortodoxa kyrkor och präster som därmed hamnar under kyrkans juridiska ansvar. I Afrika betalar inte staten löner till präster (i motsats till bland annat Grekland och Cypern) och medlemmarna är för fattiga för att ha råd att stötta sina egna präster.”

Så skriver Ksenia Luchenko i en text publicerad på tankesmedjan Europeiska utrikesrådets webbplats.

”Då anländer Moskvapatriarkatet, betalar löner och bygger infrastruktur såsom nya kyrkor och skolor. Kyrkan erbjuder utbyten, utbildning och resor: i november 2022 anlände den första gruppen studenter från Kenya, Rwanda och Nigeria till S:t Petersburgs teologiska högskola för att studera till präster – ett projekt som finansieras av den ryska kärnkraftsmyndigheten Rosatom”, fortsätter hon.

---

Fakta: Rysk-ortodoxa kyrkans Afrikaexarkat

  • Grundades: Den 29 december 2021 efter ett beslut av den rysk-ortodoxa kyrkans heliga synod.
  • Exarkatet består av två stift, Norra afrikanska stiftet samt Södra afrikanska stiftet.
  • Exarkatet leds sedan oktober 2023 av biskop Konstantin av Zaraisk.

---

Fler artiklar för dig