Nyheter

Andy Croft avgår som huvudpastor för Soul Survivor

Väljer själv att lämna efter utredning - ska inte ha hanterat uppgifter om maktmissbruk och övergrepp mot Mike Pilavachi på rätt sätt

Nu avgår Andy Croft från sin tjänst som huvudpastor i församlingen Soul Survivor i Watford utanför London. Där har han under många år samarbetat med Mike Pilavachi, som lämnade församlingen i somras.
– Utredningen visade att jag inte följt säkerhetsrutinerna fullt ut vid tre tillfällen, säger Andy Croft i ett uttalande.

Den brittiske pastorn och förkunnaren Mike Pilavachi lämnade församlingen i juli i år, efter anklagelser om att han under många år uppträtt på opassande sätt mot frivilliga medarbetare. I september konstaterade Engelska kyrkan att Mike Pilavachi på ett systematiskt sätt gjort sig skyldig till olika former av övergrepp, vilket Dagen skrivit om.

”Slutsatsen är att han använde sin andliga auktoritet för att kontrollera människor och att hans tvångsmässiga och kontrollerande beteende ledde till olämpliga relationer, fysisk brottning med ungdomar och massage av unga manliga praktikanter”, slog utredningen fast.

Nu lämnar alltså hans mångåriga medarbetare Andy Croft sin tjänst som församlingens huvudpastor, enligt ett uttalande från Soul Survivor.

Han gör det dock inte på samfundets eller församlingens begäran. Tvärtom står det i uttalandet att Andy Croft varit välkommen tillbaka i tjänst efter en granskning av hur han hanterat anklagelserna mot Mike Pilavachi.

Ändå väljer Andy Croft att lämna sin tjänst, även om han räknar med att återinträda i någon form av tjänst framöver.

Chockerad och bedrövad

– Liksom många andra har jag chockerats och bedrövats av den skada som Mikes övergrepp åsamkat människor under flera årtionden, säger Andy Croft i uttalandet.

– Jag behövt inse det faktum att felaktiga bedömningar från min sida kan ha lett till att andra åsamkats smärta. Det har tagit mig hårt. Det känns som ett stort misslyckande från min sida, i min egenskap av ledare, och det ber jag uppriktigt om ursäkt för.

Det är inte känt hur många personer som har anmält Mike Pilavachi för olika typer av olämpliga beteenden, skriver den norska tidningen Vårt Land. Men den brittiska tidningen The Telegraph har tidigare uppgett att det handlar om fler än 100 personer.

Mike Pilavachi har själv inte kommenterat anklagelserna mot honom.

Församlingen har nu anlitat en extern utredningsgrupp som ska leverera en mer detaljerad rapport under våren nästa år, enligt Vårt Land.

---

Fakta: Soul Survivor

  • Församling och missionsorganisation som grundades av Mike Pilavachi 1993 i Watford, England.
  • Organisationen organiserade fram till 2019 årliga stora ungdomsfestivaler, vilka tog avstamp i de New Wine-konferenser som hölls i början av 1990-talet.
  • Församlingen Soul Survivor lyder under Church of England och är en del av Evangeliska alliansen.

---

Fler artiklar för dig