Det omfattande cyberangrepp som drabbat Svenska kyrkans it-system kan pågå i flera veckor.
”Det intensiva arbetet med att minimera skadeverkningarna fortsätter”, skriver kyrkokansliet i ett pressmeddelande.
Den som på söndagen gick in på Svenska kyrkans hemsida märkte inte så mycket. Det mesta ser ut och fungerar som vanligt. ”Men tyvärr går det inte att använda alla formulär och sökfunktioner. Du kan inte ge en gåva till Act Svenska kyrkan via webben just nu ”, står i en notis längre ner.
Stänga av datorer
Men om allmänheten inte ser så mycket, är det desto värre för kyrkans personal. Anställda har uppmanats stänga av sina jobbdatorer och att inte ansluta till organisationens nätverk, som Dagen rapporterade om i slutet av förra veckan.
Det är i nuläget svårt att boka dop, begravningar och vigslar. På vissa håll har man fått gå över till penna och papper. Även löneutbetalningarna är hotade på sikt.
Efter att kyrkan konstaterat att det rör sig om ett omfattande cyberangrepp har en polisanmälan gjorts. Händelsen är även anmäld till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).
Flera veckor
Under helgen har krisledningen jobbat intensivt med att analysera skadeverkningarna och försöka återställa de angripna systemen. Men det kommer att ta tid innan det blir som förut.
”Krisledningen bedömer att krisen är långvarig och kommer att pågå flera veckor”, skriver kyrkokansliet i ett pressmeddelande som gick ut sent på lördagen.
När Dagen under söndagen var i kontakt med Svenska kyrkans pressjour ville de inte gå ut med fler uppgifter om angreppet, utan hänvisade till ovanstående pressmeddelande.
Det är fortfarande okänt vem eller vilka som ligger bakom attacken.
---
Fakta: Cyberangrepp
- Ett antal metoder brukar användas vid cyberangrepp. Ett av de vanligaste sättet är att skicka mejl med en länk som mottagaren uppmanas klicka på. Detta kallas nätfiske (phishing).
- Ett annat vanligt sätt kallas ransomware (utpressningsprogram). Det innebär att en verksamhets it-system blir krypterat och inte är tillgängligt för personalen. Genom att kryptera informationen hoppas angriparna att den utsatta organisationen ska betala en lösensumma för att få tillgång till sina system igen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) avråder starkt från att betala lösensummor, eftersom pengarna används till att finansiera kriminella nätverk.
Källa: MSB
---