Nyheter

Ny undersökning: Bara 1 av 4 väljer bort alkohol

Kristna nykterhetsförbundet Blå Bandet: Alla känner någon som dricker för mycket, och många far illa av det.

Svenskarnas alkoholvanor pekar svagt nedåt. Det visar en ny undersökning från organisationen CAN.
– En fjärdedel av svenskarna över 16 år har inte druckit alkohol de senaste 30 dagarna. Det är den högsta siffran i undersökningens tjugoåriga historia, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN till Accent Magasin.

Även om förändringen är marginell är den ändå märkbar. Andelen som månadsvis avstod alkohol i fjol var 25 procent av befolkningen, jämfört med 23 procent året innan.

– Vi började på 21 procent för 20 år sedan, så ökningen är bara fyra procent. Det är ingen dramatisk effekt, men å andra sidan är fyra procent av befolkningen mellan 16 och 84 några hundra tusen individer, säger Ulf Guttormsson till tidningen.

Allt mer lika

I undersökningen framgår också att skillnader i konsumtionsmönster mellan olika åldersgrupper minskar över lag.

– Det är en långsiktig trend att vi blir alltmer lika varandra, både mellan könen, geografiskt och mellan olika åldersgrupper, säger han.

Ann-Marie Lindgren, generalsekreterare på Blå bandet.

Ann-Marie Lindgren, förbundsordförande för nykterhetsförbundet Blå Bandet, tycker inte att man ska dra för stora växlar på den marginella nedgången i alkoholkonsumtion.

I stället oroas hon över den majoritet av vuxna som dricker alkohol regelbundet.

– Det är liten skillnad jämfört med tidigare år, och tyvärr är det så fortfarande att det normala i samhället är alkoholkonsumtion. Alla känner någon som dricker för mycket, och många far illa av detta, säger hon till Dagen.

”Ingen bra julklapp”

Hon önskar att det fanns en bättre vaksamhet kring julfirande och alkohol.

– Där önskar jag att fler kunde låta bli, just för att man ser baksidorna. Det är ingen bra julklapp att ge bort alkohol till någon.

Anhörighelger

Blå Bandet, som verkar på kristen grund, har på senare tid satsat på anhörighelger, där närstående till människor som har alkoholproblem kan få stöd.

– Här märker vi att det finns ett jättestort intresse bland människor som vuxit upp i familjer där alkohol har varit ett problem. För många är det första gången man pratar med någon annan om det här.

---

Fakta: Mer om undersökningen

  • Gruppen 17-29-åringar dricker allra mest. Deras konsumtion var 20 procent högre än för den äldsta åldersgruppen som är mellan 65 och 84 år.
  • 2022 uppgav flest att de inte druckit alkohol den senaste månaden.
  • Alkoholkonsumtionen är som högst i storstadskommunerna. Mest dricker man i Stockholms län. Minst dricker invånarna i Jönköpings och Västernorrlands län.
  • Undersökningarna (som kallas Monitormätningarna) har gjorts med slumpmässigt urval av telefonintervjuer. 350 personer har medverkat varje vecka.
  • Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN)

---

Fler artiklar för dig