Nyheter

Ny kristen tv-kanal lanseras i Sverige inför advent

Med sin programprofil vill Bedehuskanalen bredda utbudet av kristen tv

Norska Bedehuskanalen är en uppstickare bland kristna tv-kanaler. Inför julen siktar de in sig på att nå även de svenska tittarna med nyproducerade programserien ”Adventsmorgon”.

Bedehuskanalen startades 2022 av personer från den norska Bedehusrörelsen, en kyrklig sammanslutning som med en svensk jämförelse skulle kunna liknas vid en blandning mellan EFS och Svenska alliansmissionen. Tv-arbetet har vuxit och kanalen sänder i dag kristna program dygnet runt via satelliten Allente samt via den egna webbsidan och ett välutvecklat appsystem. Kanalen har även sänt de omskrivna musikprogrammen från Nashville – Alla tiders sånger.

Det råder inget tvivel om att kanalen har ambitioner att evangelisera och den övergripande visionen lyder: Bedehuskanalen önskar att förkunna evangeliet om Jesus Kristus på tv, genom ett brett och medvetet programutbud.

Bedehuskanalens växande publik omfattar även svenska tittare och nu vill kanalen satsa lite extra på dessa genom att producera en svensk programserie.

Tisdag den 28 november är det premiär för Adventsmorgon – ett program där olika kristna profiler samtalar med programledarna som är Anders Wisth och Stefan Claar.

De tolv adventsprogrammen spelas in i Stockaryd med Anders Wisth som producent och kommer att sändas tisdagar, torsdagar och lördagar de fyra veckorna fram till jul. Bland intervjugästerna finns prästen Anders Sjöberg, Maria Viklund från det kristna filmbolaget Barfota production, sångerskan och låtskrivaren Sarah Lundbäck Bell och sångarprofilen Lars Mörlid.

Norska Bedehuskanalen lanserar sig i Sverige med programserien "Adventsmorgon". Här med Anders Wisth och Anders Sjöberg.

”En god morgonupplevelse”

Johnn Hardang är ledare och ansvarig redaktör för den norska kanalen och han berättar att det timslånga programmet förutom intervjusamtal och sång och musik kommer att innehålla en presentation av olika ideella arbeten. Bakom valet av sändningstid finns också ett strategiskt resonemang som bygger på svårigheten som kristna kanaler i Norge upplevt att slå sig in på bästa sändningstid på kvällarna.

– Målsättningen är att skapa en god morgonupplevelse i adventstid. Vi tänker att det här ska bli ett gott sätt att starta dagen på, förklarar Johnn Hardang.

Många ställer sig säkert precis som jag frågan om det verkligen behövs ännu en kristen tv-kanal. Johnn Hardang har mött invändningarna från många håll, men förklarar att visionen om Bedehuskanalen handlar om mångfald. Om att bredda det kristna programutbudet.

Johnn Hardang, ledare och ansvarig redaktör för Bedehuskanalen, en norsk kristen tv-kanal.

– I Norge är de som fått till det med kristen tv antingen pingstkarismatiker eller framgångsteologer. De har gjort det bra, men den delen av kristenheten som jag representerar har inte fått till det där med medier. Detta är ett försök att göra något bra med det, säger Johnn Hardang.

– Min inställning är att alla som ser på tv är olika. Ingen kan nå alla. Vi tror att vi med vår profil kan nå en del som inte andra kanaler når. Norska fiskeflottan består inte av en enda stor superbåt som tar in hela fångsten, utan av många olika båtar som är specialiserade för den sorts fisk som man vill fånga. Vi vill vara människofiskare i detta.

Balans i ekonomin

Egentligen var det meningen att Bedehuskanalen skulle hetat TV12, men när sällskapet skulle ligga på en satellit som också var en nordisk plattform uppstod en intressekonflikt med Sverige där en profan kanal redan sänder under namnet TV12. Därför blev namnet Bedehuskanalen, medan bolaget som driver verksamheten heter TV12 Norge AS.

Johnn Hardang beskriver ett bolag som är i balans med sin ekonomi. Kanalen lever förvisso på gåvor, men säger sig lägga betydligt mindre fokus på att vädja om pengar i rutan. Ändå har de gjort till en av sina profilfrågor att samla in till andra välgörande ändamål.

– Vi vill vara en kanal som hjälper de fattigaste av de fattiga – i Afrika och på andra stället i världen där det finns behov. Genom våra tv-sändningar supportar vi organisationer som bekämpar fattigdom. Vi är ganska offensiva där och har samlat in mer än fem miljoner kronor till hjälparbete sedan vi startade. Till Open Doors arbete i Syrien, slumarbete i Nairobi, Kenya, skolor i Uganda samt hjälparbete i Ryssland, Ukraina och Indien. Vi vill gärna att detta ska vara ett dna för Bedehuskanalen, betonar Johnn Hardang.

Hur många tittare har ni i dagsläget?

– Det vet jag faktiskt inte. Allente som vi sänder via har inte några aktiva undersökningar om det.

Sänder ni dygnet runt?

– Vi har haft sändningspaus mitt i natten och även några timmar mitt på dagen. Det är ett val vi har gjort i stället för att sända en massa repriser.

Köper ni in program eller producerar ni själva?

– Bägge delar. Vi har ett modernt mediecenter 20 kilometer väster om Bergen, som vi byggt upp för två år sedan. Det var möjligt tack vare en del miljoner som vi fick och som vi valde att omsätta i ett modernt tv-center.

---

Fakta: Bedehuskanalen

  • Startade sina tv-sändningar i mars 2022.
  • Kan ses via satelliten Allente, flera appar och kanalens hemsida bedehuskanalen.no.
  • Drivs i bolagsform. Bakom bolaget TV12 står personer från den norska Bedehusrörelsen, en norsk väckelserörelse som har många likheter med EFS i Sverige.
  • Kanalen har sitt säte två mil väster om Bergen.

---

Fler artiklar för dig