Nyheter

Olle Carlssons nya tjänst - har ”kommit hem” till Hälsingland

Arbetet med Livsstegen har lett till deltidstjänst som präst i Söderhamn och Sandarne församling

När Olle Carlsson, 68, flyttar till Hälsingland på deltid är det som att återvända till rötterna efter ett långt arbetsliv i Stockholm. Tillsammans med hustrun Fotini har han ett relativt nytt engagemang i Söderhamn, där han bland annat utvecklar konceptet med de populära Katarinamässorna.
– Det är lite som att flytta hem, säger han till Dagen.

Det var för ungefär ett år sedan som Olle Carlsson och Fotini besökte Svenska kyrkan i Söderhamn för att utbilda frivilliga och anställda i Livsstegen, en kurs han beskriver som “ett samtalsprogram för vanliga människor utifrån ett tolvtegstänkande, som kan hjälpa människor att formulera och hitta en kristen tro”.

Livsstegen tillkom under Olle Carlssons mångåriga tjänst i Katarina församling i Stockholm. Där skapade han också den populära gudstjänstform som under flera år fyllt först Allhelgonakyrkan och sedan Katarina kyrka på Södermalm. Även den kommer nu, i ny tappning, till Söderhamn.

– Vi bjöds in för ett år sedan av den nya kyrkoherden, Maria Idänge, som ville pröva Livsstegen som ett sätt att vitalisera kyrkans arbete, berättar Olle Carlsson för Dagen.

– Det blev en fin personkemi och vi mötte stor öppenhet i arbetslaget. Så nu finns jag med på deltid som anställd, en vecka i månaden, och arbetar både med Livsstegen och med att skapa ett levande gudstjänstliv.

Ulrikamässan smögs igång

En gång i månaden håller Olle Carlsson nu i en gudstjänst som inspireras både av de människor som han mött i Söderhamn, av Katarinamässan och av Livsstegen. Gudstjänsterna, som kallas Ulrikamässan, smögs igång under våren, och kan höras i P1 som söndagsgudstjänst den 10 december.

– Jag har alltid sagt att jag skulle vilja pröva den här gudstjänstformen i en mindre stad. Det andliga sökandet och människors längtan är ju ganska lika över landet, liksom utmaningarna med att förnya kyrkan. Och just i den här församlingen finns det ett spännande och vitalt arbete med anställda, frivilliga och körer, säger Olle Carlsson.

– Något som är roligt är att det dessutom finns en tradition av att mötas inom olika fromhetsinriktningar, som Oasrörelsen.

Att Olle Carlsson råkar vara född i Hudiksvall i Hälsingland, och att paret har funnit ett boende i trakten, är en extra bonus.

– Det är lite som att jag håller på att flytta hem, säger han.

Kontempel fortsätter

Samtidigt fortsätter paret sitt arbete med den ideella föreningen Kontempel på Skeppsholmen i Stockholm, liksom sina samarbeten med bland annat Betlehemskyrkan i Göteborg.

Även här är Livsstegen i fokus, som samtalsform för både unga och vuxna. När vi talas vid har paret just haft Livsstegen-läger för tonåringar och unga vuxna på Skeppsholmen, och en tre dagar lång retreat med vuxna från hela landet.

Däremot firas inte just nu regelrätta gudstjänster i Kontempels regi.

– För att göra det på ett sätt som inte innebär en konkurrenssituation skulle vi behöva ha ett samarbete med någon etablerad församling, och det har vi inte just nu. Så arbetat har utvecklats mer mot kurser och utbildningar. Vi får se vad som händer framöver, säger Olle Carlsson.

Fotini och Olle Carlsson vid Ulrika Eleonora kyrka i Söderhamn.


Fler artiklar för dig