Nyheter

Kyrkan blev privatbostad och hamnade i ”Vem bor här”

I SVT-programmet ”Vem bor här” var en kyrka först ut i förra avsnittet. ”Wow, wow, wow”, var kommentaren från programledaren när hon gick in i gamla Missionshuset i Sandby, som nu är ett privat hem.
Men vad hände med församlingen som fanns i Sandby? Dagen ringde Roine Wesslander, född och uppväxt strax intill, som kan berätta.

Vad har du för relation till Sandby Missionshus?

– Jag ”växte” nästan upp där. En kompis bodde i kyrkans vaktmästarbostad så vi hade egna gudstjänster, fast vi inte skulle vara i kyrksalen, när vi var små.

– Sedan gick jag i söndagsskola, juniorer med mera. Vissa ledare betydde mycket för att man skulle finna en egen tro. Min mamma var med i församlingen och det betydde också mycket för utvecklingen av min barnatro, säger Roine Wesslander.

Har du sett programmet?

– Ja, men jag har också varit därinne flera gånger efter att kyrkan sålts. Den som bor där nu är en härlig person, säger Roine Wesslander.

Roine Wesslander.

Den som bor i den gamla kyrkan är alltså med i SVT:s program Vem bor här, där fem främlingar besöker varandras hem och gissar vem som bor var. Första hemmet i avsnitt tre i årets säsong är Missionskyrkan i Sandby, som byggdes under sent 1800-tal.

Programledaren för Vem bor här är Malin Olsson, som när hon presenterar kyrkan i takt med en kyrkklocka säger ”Wow, wow, wow! Det här ett hem som fullkomligt golvar en när du kliver in!”

Flera av de andra tävlande uttrycker också att de är imponerade av hemmet. Den person som visar sig bo där beskriver flytten dit som en nystart i livet för fem år sedan, efter att både dennes partner och pappa dött.

Malin Olsson i Sandby Missionshus SVT:S program "Vem bor här".

Koncentration på huvudorten

Området runt missionshuset i Sandby är landsbygd och största orten i området är Karlholms bruk. Församlingen hade, förutom Missionshuset i Sandby, flera kyrkor i byarna runt omkring. Men folket bodde i Karlholm, berättar Roine Wesslander. Då bestämde sig församlingen sig för att koncentrera sin verksamhet till huvudorten. Den nya kyrkan, som i dag är Equmeniakyrkan i Karlholmsbruk, invigdes 1990. Då sålde församlingen Sandby missionshus redan 1990 tillsammans med några andra missionshus och en ungdomsgård.

På den tiden var ett 100-tal personer medlemmar i församlingen och ett 50-tal var med på de samlingar som anordnades i Sandby. Roine Wesslander var församlingens ordförande i många år och är i dag fortfarande engagerad i församlingen.

I dag har församlingen ett 40-tal medlemmar. I Karlholm bor det cirka 1 200 invånare.

– Men vi kämpar på. Vi har ett samarbete med Borgenkyrkan i Tierp. Med den församlingen delar vi på två tjänster, en pastor och en församlingspedagog/pastorskandidat.

– I övrigt har vi en liten scoutkår och en liten ungdomsgrupp, och så den vanliga verksamheten med till exempel dagträffar och gudstjänster som vi försöker ha varje söndag. Och en hel del annat.

Församlingen hyr också ut lokaler till Svenska kyrkan, som under veckan kan ha sin verksamhet i Equmeniakyrkan.

– Tack vare samarbetet med Svenska kyrkan är vår kyrka till stor del full av liv hela veckan med många fina möten med människor, säger Roine Wesslander.

Fler artiklar för dig