Nyheter

Storskalig skadegörelse av kyrka i Stockholm

Både fönster och dörrar har slagits sönder • Polisen hanterar ärendet • Församlingen uppmanar att ligga lågt med spekulationer

”Det är hjärtskärande att se platsen som står som en symbol för gemenskap, hopp, frid och kärlek vandaliserad på detta sätt”, skriver kyrkans ärkebiskop Benjamin Atas i ett uttalande.

– Detta är inte sant. Otroligt, otroligt, otroligt, säger en kvinna som går runt och filmar på förödelsen inne i S:ta Maria kyrka.

Filmen har lagts ut i sociala medier av KD-politikern Aday Bethkinne. Där syns tydligt att någon eller några varit inne i kyrkans lokaler och röjt runt, trasiga saker ligger utspridda överallt på golvet. Även inne i kyrksalen går det att se att någon varit inne och förstört. Såväl fönster som dörrar har slagits sönder.

Kyrka i Tensta

Det är S:ta Maria kyrka i Stockholmsförorten Tensta som drabbats av detta, en kyrka som tillhör den syrisk-ortodoxa kyrkan.

Ärkebiskop Benjamin Atas skriver själv på Facebook om det som hänt:

”Det är med stor sorg och upprördhet vi delar med er att vår kära kyrka S:ta Maria i Stockholm/Tensta har i dag utsatts för skadegörelse. Det är hjärtskärande att se platsen som står som en symbol för gemenskap, hopp, frid och kärlek vandaliserad på detta sätt”, skriver han.

Ärkebiskopen förklarar vidare att kyrkan alltid har varit en plats för tröst, samhörighet och reflektion.

”Att se den drabbad av förstörelse är ledsamt och gjord av folk som inte respekterar de värderingar och lagar som finns. Den som ej älskar sin nästa kan inte älska Gud.”

Uppmanar: Spekulera inte

Församlingen i Tensta har också lagt ut information, där de berättar att vandaliseringen av kyrkan upptäcktes på morgonen den 23 november samt att polisen har genomfört en teknisk undersökning av platsen samt att en förundersökning pågår.

Kyrkan uppmanar också att inte börja spekulera i vem som ligger bakom det här utan menar att det här är polisens jobb att sköta, med förhoppning att inom kort kunna ”bringa mer klarhet i ärendet”.

---

Fakta: Syrisk-ortodoxa kyrkan

  • Syrisk-ortodoxa kyrkan är en av de historiska kyrkorna med sin bas i Mellanöstern.
  • En kyrka som etablerat sig i Sverige, och är en av de största ortodoxa kyrkorna i vårt land.

---

Fler artiklar för dig