Nyheter

Gärningsman vandaliserade kyrkan under två timmar: ”Gör ont i hjärtat”

Dagen på plats inne i kyrkan dagen efter inbrottet och förstörelsen • ”Jag blev alldeles chockad. Jag trodde inte mina ögon” • Församlingsmedlemmar har städat hela dagen.

S:ta Maria kyrka i Tensta har blivit vandaliserad och det här är något som tar mycket hårt på församlingsmedlemmarna. Dagen har varit på plats i den syrisk-ortodoxa kyrkan där många slöt upp och städade upp i kaoset.

TENSTA. Jungfru Maria vakar över högen med städhandskar. Hon blickar ned över borden i foajén där bevisen ligger uppradade efter vandaliseringen av kyrkan. Förutom de använda städprylarna finns även ett bord med sönderslagna saker. Som det vackra fatet med vackert skriven arabiska ”Gud fader i himlen” som man nu måste pussla ihop från skärvorna.

Statyn med jungfru Maria står skyddad bakom glas. Henne kom förövaren inte åt. Inte heller den heliga relik som finns inglasad inne i S:ta Maria kyrka här i Tensta i norra Stockholm. Den är väl skyddad, då det sägs vara en del av en artefakt som tillhörde Jesu moder.

S:ta Maria kyrka, en syrisk-ortodox kyrka i Tensta, Stockholm, som vandaliserades den 23:e november 2023.

Bibeln i backen

Men den praktfullt gyllene Bibeln däremot hade slängts ned på golvet, liksom allt som fanns uppe på altaret. Ett helgerån för denna kyrkliga tradition som håller heligheten högt.

Själv måste jag ta av mig skorna för att över huvud taget få gå upp de två trappstegen till altaret för att titta närmare. Fortfarande ligger några torktrasor kvar bredvid korsen.

Församlingens ordförande är på plats men är upptagen med polisen, så jag guidas i stället runt av en församlingsmedlem i taxijacka. Han vill inte vara med på bild och uttalar sig enbart anonymt.

– Det var jag som kom först till kyrkan, berättar han.

På torsdag morgon. Med välta skåp, kläder som hade vräkts ut och låg överallt och en massa saker som hade slagits sönder.

S:ta Maria Syrisk ortodoxa kyrka i Tensta i Stockholm vandaliserad.

Avskilt område

S:ta Maria kyrka ligger något avskilt från bostäderna i Tensta. Kyrkan är omringad av ett två meter högt staket och det finns gott om varningsbilder om kameraövervakning, så att bryta sig in är inte helt okomplicerat.

– Han klättrade in därifrån, säger mannen som guidar runt och pekar på en del av staketet på baksidan av kyrkan.

På marken ligger några sönderslagna läskflaskor, Pepsi och Zingo, drycker som personen inte lyckades få med sig och som ännu inte städats undan.

S:ta Maria kyrka, en syrisk-ortodox kyrka i Tensta, Stockholm, som vandaliserades den 23:e november 2023.

Maskerad gärningsman

Vad man vet av övervakningskamerorna så var det en person som tog sig in på kyrkans område, han var maskerad och försökte först slå sönder ett fönster för att ta sig in i själva kyrkan. Då glaset inte gick att krossa gick han vidare till ett annat där han lyckades ta sig in. Något larm utlöstes inte.

Gärningsmannen var på plats inne i kyrkan i ungefär två timmar, även inne i kyrkan slog han sönder saker, exempelvis en dörr in till själva kyrksalen.

– Den dörren har vi bytt ut redan, säger mannen som guidar runt i den pampiga lokalen.

S:ta Maria kyrka, en syrisk-ortodox kyrka i Tensta, Stockholm, som vandaliserades den 23:e november 2023.

Tjugo eller trettio personer, han vet inte exakt hur många, deltog i att städa upp efter inbrottet under torsdagen efter att intrånget uppdagats. Så när Dagen kommer på fredag förmiddag är de mesta redan uppstädat. Men från filmer som finns på sociala medier går det att få en inblick i förstörelsen, där saker ligger huller om buller på golvet inne i kyrkan och där en hel del saker också har förstörts.

– Men vi vet inte om han har tagit någonting.

S:ta Maria kyrka, en syrisk-ortodox kyrka i Tensta, Stockholm, som vandaliserades den 23:e november 2023.

Ont i hjärtat

Att kyrkan utsatts för detta är så klart något som svider.

– Det gör ont i hjärtat. När jag kom hit klockan åtta på torsdagsmorgonen blev jag alldeles chockad. Jag trodde inte mina ögon. Det var hemskt.

Vad är det värsta med det här?

– Att det hände inne i kyrkan. Hade du kommit hit i går, wooooo, det var katastrof.

S:ta Maria kyrka, en syrisk-ortodox kyrka i Tensta, Stockholm, som vandaliserades den 23:e november 2023.

Avråder från spekulationer

Vem som ligger bakom det här är oklart och kyrkan har via sin Facebooksida uppmanat till att inte börja spekulera i vad det kan ha varit för motiv. Där berättar församlingen också om det stöd de fått från andra kyrkor och även muslimska församlingar, samt att verksamheten kommer att fortsätta som vanligt. På söndag är det gudstjänst.

Benjamin Dioscoros Atas

Benjamin Atas, ärkebiskop i den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige, skriver själv om sin stora sorg över skadegörelsen i en kommentar på Facebook.

”Det är hjärtskärande att se platsen som står som en symbol för gemenskap, hopp, frid och kärlek vandaliserad på detta sätt”, skriver han.

”Vår kyrka har alltid varit en plats för tröst, samhörighet och reflektion för alla som söker ljus och vägledning. Att se den drabbad av förstörelse är ledsamt.”

---

Fakta: Syrisk-ortodoxa kyrkan

  • Syrisk-ortodoxa kyrkan är en av de historiska kyrkorna med sin bas i Mellanöstern.
  • En kyrka som etablerat sig i Sverige, och är en av de största ortodoxa kyrkorna i vårt land.

---

Fler artiklar för dig