Nyheter

Jacques Mwepu vinnare av Scandinavian Human Dignity Award 2023

”Framför allt förmedlar han hoppet och tron på varje enskild människa”

Chefen för Kumlaanstalten, Jacques Mwepu, har återkommande hyllats för sitt arbete. Tidigare i veckan fick han motta årets upplaga av människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award.

Scandinavian Human Dignity Award presenteras årligen av Skandinaviska människorättskommittén och Skandinaviska människorättsadvokaterna, till en person eller en organisation som har gjort en särskilt utmärkande insats för mänskliga rättigheter, härrörande från varje människas inneboende värdighet och avgörande för hennes frihet och utveckling.

Och i år gick priset alltså till Jacques Mwepu.

– Som förespråkare för en human kriminalvård där uppdraget är att motivera intagna till behandling och förhindra återfall i brottslighet har Jacques Mwepu under många år stått upp för varje människas inneboende värde och mänskliga rättigheter, säger Ruth Nordström, advokat och grundare för Skandinaviska människorättsadvokaterna och ordförande för Skandinaviska människorättskommittén, i ett pressmeddelande.

”Föredömliga ledarskap”

Tidigare i år mötte Dagen Jacques Mwepu på Kriminalvårdens högsäkerhetsanstalt i Kumla där han sedan 2020 har ansvarat för verksamheten. I intervjun berättade han bland annat om det han ser som sin uppgift – att hjälpa människor och sprida hopp.

Det är också något som Ruth Nordström lyfter fram när hon motiverar varför Jacques Mwepu tilldelas Scandinavian Human Dignity Award 2023.

– Jacques Mwepu har som chef för Kumlaanstalten verkat för att behandla de intagna med värdighet och värna deras integritet. Genom hans föredömliga ledarskap förespråkar han behandling och rehabilitering av dömda och har inspirerat och synliggjort de goda resultaten av behandlingsarbetet där 70 procent av klienter som lämnar Kriminalvården inte återfaller i brottslighet. Framför allt förmedlar han hoppet och tron på varje enskild människa, säger hon i pressmeddelandet.

Prisutdelningen ägde rum i Uppsala den 20 november i samband med seminariet ”Så motverkar vi våldet” som Skandinaviska människorättsadvokaterna arrangerade.

Fler artiklar för dig