Nyheter

Edvina Palmcrantz, 23, är yngst i kyrkomötet: ”Det hade kunnat se bättre ut”

Edvina Palmcrantz (S) är med sina 23 år yngst i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ - i dag hyllar hon de äldres brinnande engagemang.

Edvina Palmcrantz hamnade i rampljuset inför kyrkovalet 2021 då hon bommade på frågan om vilka de fyra evangelierna var, vilket många tyckte hör till grundkunskap i kristen tro. Dagen träffade henne på kyrkomötet där hon numera, som yngste ledamot, börjar bli varm i kläderna.

UPPSALA. Det var TV4 som gav sig ut för att testa vilka kunskaper som fanns hos dem som ställde upp i kyrkovalet för första gången, och inslaget gjorde Edvina Palmcrantz till en rikskändis för en dag. För när hon fick frågan vilka de fyra evangelisterna var visade det sig att hon inte hade riktigt koll.

– Pass på den, svarade hon, vilket väckte en hel del reaktioner eftersom hon kandiderade till Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

”Lärde mig mycket”

Nu har det gått två år och Edvina Palmcrantz, invald för Socialdemokraterna, är med sina 23 år yngst på kyrkomötet. Hon är också den enda i denna församling som är född efter att Svenska kyrkan vid millennieskiftet blev fri från staten. Och ja, de fyra evangelisterna Matteus, Markus, Lukas och Johannes kan hon vid det här laget.

– Ja, det är klart. Jag lärde mig väldigt mycket av den situationen, säger hon till Dagen.

Edvina Palmcrantz, yngst på kyrkomötet, invald för Socialdemokraterna, fick mycket uppmärksamhet i kyrkovalet 2021 då hon inte kunde nämna de fyra evangelisterna.

I år deltog hon på sitt andra kyrkomöte och bar då ett visst ansvar, bland annat då hon fick föra Ekumenikutskottets talan i en av debatterna. Någon egen motion har hon dock ännu inte skrivit, men det är på gång, lovar hon.

– Det demokratiska hantverket, det har jag fått med mig från andra sammanhang som elevkåren i skolan, så det är sig ganska likt, säger hon om arbetet i kyrkomötet.

Yngst i gänget

I den här församlingen sticker hon ut i och med sin ålder. För medelåldern är hög på kyrkomötet och den som blickar ut över de 251 folkvalda kan spana ut över många gråhåriga huvuden.

Känns det som att du hamnat i en pensionärsklubb?

– Nej, faktiskt inte. Man man ska vara ärlig, är man ung och engagerad i samhällsfrågor blir man snabbt van vid att vara yngst. Socialdemokrater är inte den yngsta skaran i andra sammanhang heller, säger Edvina Palmcrantz som utöver kyrkopolitiken även är engagerad i SSU hemma i Malmö.

Edvina Palmcrantz (S) på sin plats inne på kyrkomötet. Med sina 23 år är hon yngst av alla.

– Jag är även aktiv i församlingen och där har vi också en ganska hög medelålder. Där märks det mer att jag är yngst, men jag har inte samma känsla här på kyrkomötet och det är nog för att hela huset är fullt av folk som brinner för något, den lågan och det engagemanget verkar göra att man kommer till liv.

Finns det något du önskar var annorlunda?

– Jag tycker att det är bra att unga är representerade i alla olika forum och det hade kunnat se bättre ut i den här församlingen, säger Edvina Palmcrantz.

Men det verkar vara svårt att få unga att ställa upp, vilket bland annat skulle kunna åtgärdas med att bli bättre på att informera vad den här typen av ansvar innebär.

– Vi som nomineringsgrupp i kyrkan har ett ansvar. Alla vi som är aktiva i en församling har ett ansvar att jobba demokratifrämjande. Det behöver inte leda till att man blir förtroendevald, men man måste få veta hur man går till väga när det är något som man inte tycker står rätt till.

Edvina Palmcrantz, yngst på kyrkomötet, invald för Socialdemokraterna, fick mycket uppmärksamhet i kyrkovalet 2021 då hon inte kunde nämna de fyra evangelisterna.

---

Fakta: Kyrkomötet

  • Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och består av 251 ledamöter som väljs via kyrkovalen.
  • Edvina Palmcrantz (S) är 23 år och den som är yngst i denna kyrkopolitiska församling, där medelåldern i övrigt är hög.
  • I kyrkovalet 2021 väckte hon uppmärksamhet då hon i ett TV-inslag inte kunde namnge de fyra evangelierna.
TV4 testade kunskapen hos kandidaterna som vill bestämma i Svenska kyrkan - i vissa fall var det ganska skralt
Edvina Palmcrantz kampanjar i kyrkovalet med att Jesus var sosse, men när TV4 frågade henne vad de fyra evangelisterna heter valde hon att passa.

---

Fler artiklar för dig