Inrikes

Allvarlig cyberattack mot Svenska kyrkan: ”Krisledning träffas”

Medarbetarna har uppmanats att genast stänga av sina datorer. Haveriet uppges beröra Svenska kyrkan i hela landet.

”Slå inte på datorn”, skriver Svenska kyrkan till sina medarbetare efter vad som beskrivs som en cyberattack riktad mot kyrkan IT-system.
Fortfarande råder stor osäkerhet om vad som pågår och kyrkans kommunikation är sparsam och försiktig.

Svenska kyrkans centrala datasystem har drabbats av ett större IT-haveri, rapporterar P4 Värmland. Enligt kanalen har ett mejl om haveriet, som beskrivs som en allvarlig cyberattack, gått ut till medarbetare inom kyrkan.

Medarbetarna har uppmanats att genast stänga av sin dator. Haveriet uppges beröra Svenska kyrkan i hela landet.

Driftstörning

Exakt vad som har hänt är i skrivande stund oklart, men vissa IT-funktioner inom kyrkan ska inte fungera. Den som går in på Svenska kyrkans hemsida möts av ett budskap om driftstörning.

”Just nu visas en kopia av webbplatsen. Det mesta ser ut och fungerar som vanligt, men tyvärr går det inte att använda alla formulär. Tack för ditt tålamod”, står det i budskapet.

Enligt Kyrkans tidning går det heller inte i nuläget att skänka pengar till Act Svenska kyrkan via organisationens egen hemsida.

Från kyrkans ledning har det kommit ett kort pressmeddelande om den allvarliga driftsstörningen i IT-systemen.

”Det som i nuläget kan konstateras är att flera system blivit drabbade. Fokus ligger nu på att undersöka vad som hänt och minimera eventuella skador. Ett antal system har stängts ner av säkerhetsskäl”, lyder det korta budskapet.

Driftstörning på Svenska kyrkans hemsida

Slå inte på datorn

Dagen har pratat med en medarbetare i Svenska kyrkan som vill vara anonym, men hen berättar att det skickats ut ett meddelande via kyrkans intranät om större driftstörningar.

”Vi har indikationer som tyder på att allt inte står rätt till i ett eller flera IT-system. Som en försikthetsåtgärd vill vi gärna att alla användare gör följande. Har du inte använt din dator eller din tunna klient, slå inte på datorn”, inleds budskapet som skickats ut till de anställda.

Meddelandet fortsätter med ett budskap om vad man ska göra med datorer som redan är påslagna och som har blivit krypterade, nämligen dra ut nätverkskabeln och stänga av wifi. ”Anslut sedan inte till organisationens nätverk”, lyder uppmaningen. Att koppla upp sig hemifrån eller via ett eget mobilnät anses gå bra.

Centrala system

Den medarbetare i Svenska kyrkan som Dagen varit i kontakt med säger att Svenska kyrkan centraliserat flera av sina IT-system, och är mycket kritisk till det.

– Då tar man också enorma risker när det gäller IT. För om något händer kan det påverka många arbetsplatser.

Medarbetaren säger vidare att problemet som nu uppstått kan påverka flera av kyrkans funktioner och nämner begravningsverksamheten som är ett statligt uppdrag.

När det gäller vem som ligger bakom cyberattacken menar hen att utifrån hur kyrkan formulerar sig internt till sina anställda kan det handla om en aktör som hackar sig in i datorer, låser dem, för att sedan kräva en lösensumma. Men det är något som inte går att bekräfta och från kyrkokansliet är det något de inte vill kommentera.

– Inte i nuläget. Men vi jobbar intensivt med det här och vi har en krisledning som träffas, säger Martin Larsson, pressekreterare.

Han säger att kyrkan tillämpar en stor försiktighet när det gäller att gå ut med mer detaljerad information. Tills vidare hänvisar han till det pressmeddelande man skickat ut, de tre kortfattade meningar som citerats tidigare i artikeln.

Förhoppningen är att kunna berätta mer under fredagen.

Fler artiklar för dig