”Som störtskurar väller de dåliga nyheterna in både från när och fjärran”, skriver Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus då han via en debattartikel i Expressen bjuder in till en fredsgudstjänst.
Det är en orolig tid vi lever i. Kriget mellan Israel och Hamas påverkar många människor, även i vårt land. I dess skugga rasar fortfarande striderna inne i Ukraina. Men när ärkebiskop Martin Modéus bjuder in till en fredsgudstjänst i Uppsala domkyrka handlar det också om situationen i Sverige, om gängkriminaliteten som bitit sig fast och om den antisemitism och islamofobi som blivit synlig.
”Nu samlas vi för fred” är temat för gudstjänsten, där bland annat talmannen Andreas Norlén kommer att medverka och Sveriges kristna råds generalsekreterare Sofia Camnerin predika.
Bejaka varandra
Fredsgudstjänsten väcker på förhand en hel del medialt intresse, och Martin Modéus har själv skrivit en debattartikel i Expressen där han bjuder in alla som vill att delta, på plats i domkyrkan eller på nätet via livesändningen på Svenska kyrkans hemsida.
”Det finns ingen annan långsiktig lösning på världens motsättningar än att vi bejakar varandras mänsklighet och människovärde, hur svårt det än känns att se det just nu”, skriver Martin Modéus i Expressen.
Hoppet, fortsätter han, ska gestaltas i gemenskap, med ord, i bön och handling.
Sluta skjut
När ärkebiskopen intervjuas i P1 morgon inför den stundande fredsgudstjänsten handlar frågorna om situationen i Israel och Palestina. Martin Modéus berättar där om hur han känner en stor vanmakt inför allt dödande, samt att han blir bestört av att konflikten stundtals hanteras som en fotbollsmatch där man ska hålla på det ena eller andra laget.
– Den enda relevanta känslan i detta är sorgen och vanmakten och längtan och bön efter fred, säger Martin Modéus.
På följdfrågan vad fred betyder svarar han;
– Det betyder förstås att man inte skjuter på varandra. Men i ett längre perspektiv, rättvisa strukturer, där människor kan leva i trygghet inom erkända gränser.
Martin Modéus fortsätter med sin önskan om att striderna ska sluta, att både israeler och palestinier ska få fred och rättvisa där han även betonar att Hamas måste upphöra med sin terror.
– Sedan, hur vägen dit går, det är diplomaternas och politikernas sak.
Ärkebiskopen pressas om Israel
I radiointervjun pressas sedan Martin Modéus utifrån biskopsmötets tidigare uttalande, med den specifika frågan om han anser att Israel begår krigsbrott. Ärkebiskopen väljer att inte svara ja eller nej på frågan.
– Det som är viktigt är att detta måste sluta. Det måste bli ett stopp för dödandet. Det gäller för alla. Det gäller för den israeliska militären, det gäller för Hamas.
När han får följdfrågor väljer han sedan att också förtydliga hur han ser på Hamas, att det är en terrororganisation som begått fruktansvärda övergrepp.
Men ärkebiskopens huvudbudskap är fred och bön, vilket specifikt kopplas ihop till den gudstjänst han själv står som inbjudare för.
– Bönen gör skillnad, dels lägger vi det vi ser på en fastare grund, något som finns utanför oss, det vi kallar för Gud. Bönen hjälper mig också att se andra människor, det är svårare att hata någon som jag har bett för.
[ Svenska kyrkans biskopar kräver att Hamas släpper gisslan ]
---
Fakta: Fredsgudstjänsten
- Torsdagen den november klockan 19.00 hålls en fredsgudstjänst i Uppsala domkyrka.
- Det är Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus som bjuder in, medverkar gör även talmannen Andreas Norlén och Sveriges kristna råds generalsekreterare Sofia Camnerin.
---