Svenska kyrkan kan sätta på sig ledartröjan inom civilsamhället i protesterna mot Tidöpartiernas informationsplikt, av kritiker kallad en angiverilag, efter att kyrkomötet beslutat att utreda hur frågan påverkar diakonernas situation.
– Det här är en fråga som går emot allt vi står för, säger Wanja Lundby-Wedin (S) från kyrkostyrelsen.
UPPSALA. Det är ett ganska ovanligt uppdrag som kyrkostyrelsen, Svenska kyrkans ”regering”, har fått. De ska undersöka hur kyrkan påverkas av Tidöpartiernas föreslagna informationsplikt, det vill säga att myndighetsanställda ska informera polis eller Migrationsverket när de kommer i kontakt med papperslösa. Förslaget anses av många vara så hårresande att de hellre kallar det för en angiverilag.
Bara en utredning
Problemet är att än så länge finns det inte någon lagtext att ta del av, enbart ett utredningsdirektiv, vilket också var invändningen då frågan landade hos kyrkomötet då frågan debatterades. Men motionen röstades ändå igenom, även med syfte att kunna påverka den pågående utredningen.
Är det möjligt att utreda ett lagförslag som ännu inte finns?
– Ja, det tror jag eftersom förslaget redan är känt, säger Wanja Lundby-Wedin, 1:a vice ordförande i kyrkostyrelsen, den instans som ska genomföra kyrkomötets beslut.
Hon syftar till det som redan finns nedskrivet i Tidöavtalet, samt de direkt som getts till utredaren. Wanja Lundby-Wedin säger att Svenska kyrkan på sikt kommer att bli en remissinstans.
– Som om vi ändå måste sätta oss in i frågan, då kan vi lika gärna börja nu.
Att hon själv är kritisk till regeringens planer är tydligt.
– Det här är en fråga som går emot allt vi står för, att kunna hjälpa våra medmänniskor, oavsett juridisk status.
Påverka diakoner
Svenska kyrkan kommer troligtvis inte beröras direkt av en informationsplikt, däremot indirekt då diakoner ofta möter papperslösa som söker hjälp. Det kan exempelvis bli svårt att få till ett samarbete med myndigheter. Och förutom att utreda konsekvenserna för kyrkan säger Wanja Lundby-Wedin att uppdraget som getts från kyrkomötet också handlar om att bilda opinion mot det här lagförslaget.
– Vi har all anledning att även ta diskussionen med andra organisationer i civilsamhället, säger hon.
Hon lyfter Stadsmissionerna som en aktör som kan hamna i en liknande situation som Svenska kyrkan och som man därför kan kroka arm med för att bilda opinion.
Inte partipolitik
Wanja Lundby-Wedin företräder själv Socialdemokraterna och motionen som röstades igenom skrevs av en partikollega.
Blir det här ett sätt för S att bedriva oppositionspolitik via Svenska kyrkan?
– Nej, det tycker inte jag. När vi som Socialdemokrater bildar opinion gör vi det via vårt parti. Men via våra roller här så påverkar vi Svenska kyrkan och det är inte så att vi kommer att bedriva det här som partiföreträdare, säger Wanja Lundby-Wedin.
– Nu när det finns ett beslut i kyrkomötet, då ska vi i kyrkostyrelsen titta på frågan och där sitter olika nomineringsgrupper. Jag uppfattar att vi är hyfsat eniga i den här frågan. Det handlar inte om partipolitik, det handlar om värderingar.
Annat samhälle
Utredningen om informationsplikt väntas pågå under ett års tid. Vilket tidsspann kyrkostyrelsen ska ha på sig att utreda konsekvenserna för Svenska kyrkan blir därför svår att överblicka. Men Wanja Lundby-Wedin vill se det här ur ett större perspektiv, där hon ser att det blir allt tuffare för människor som söker asyl, där regeringen nu föreslår en rad förslag för att strama åt politiken.
– Vi är på väg att få ett annat samhälle, säger hon.
– Det är något som våra anställda i kyrkan kommer att möta, inte minst då många söker sig till kyrkan med sin oro.
[ Svenska kyrkan beslutar utreda farorna med informationsplikt ]
---
Fakta: Informationsplikt
- Tidöpartierna har föreslagit att införa en informationsplikt, att myndigheter ska informera polis och Migrationsverket när de kommer i kontakt med papperslösa.
- Förslaget har mött häftig kritik och protesterna har avlöst varandra, ofta genom att använda ordet angiverilag.
- Frågan är ännu i sin linda, en utredning har tillsatts och den väntas vara färdig inom ett år.
- Även inom Tidöpartierna är man inte överens, KD och L vill se undantag för informationsplikten för vårdpersonal och lärare.
---