Nyheter

Eleonore Gustafsson slutar på Bjärka-Säby

Hon anställdes av pingstförsamlingen i Linköping efter de sagt upp avtalet med Ekumeniska kommuniteten, Ekibs.

Efter drygt två år som värdpastor på Nya slottet vid Bjärka-Säby väljer Eleonore Gustafsson att bli församlingspastor igen. Det meddelade hon pingstförsamlingen i Linköping i helgen.

Eleonore Gustafsson anställdes av Pingstkyrkan i Linköping i ett konfliktfyllt läge, då församlingen hade sagt upp avtalet med Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby, Ekibs, och tagit över ansvaret för gudstjänstlivet. Grunden till kommunitetslivet på Nya slottet lades 1996, där Peter Halldorf i många år var en förgrundsfigur.

Hennes uppgift blev att arbeta med anläggningen som en ekumenisk mötesplats, med retreater, gudstjänster, läger och annat.

Längtat tillbaka

Men i söndags meddelade Eleonore Gustafsson församlingen att hon kommer att avsluta sin tjänst som pastor på Nya slottet i Bjärka-Säby för att i stället försöka bli församlingspastor igen.

– Redan när jag klev in i den här tjänsten anade jag att det bara skulle vara för en begränsad tid. Då behövdes någon med mina erfarenheter, men jag har hela tiden längtat tillbaka till det vanliga församlingsarbetet. Jag är i första hand församlingspastor, säger Eleonore Gustafsson till Dagen.

Exakt när hon ska sluta är inte klart i nuläget, och Eleonore Gustafsson uppger att hon inte har någon ny tjänst på gång. Men hon ville att församlingen skulle veta att hon nu tänker söka sig vidare.

Bjärka Säby.

Fortsätta i samma riktning

Marcus Sönnerbrandt, pastor och föreståndare i Pingstkyrkan Linköping, som äger Nya slottet vid Bjärka-Säby, fick beskedet om uppsägningen i förra veckan.

– Det är jättetråkigt att Eleonore slutar. Hon har gjort ett fint jobb på Bjärka och vi uppskattar henne mycket. Nu måste vi hantera personalsituationen framåt, och fortsätter att utveckla Nya slottet i den riktning vi har, säger Marcus Sönnerbrandt.

Bjärka-Säby

– Nya slottet ska vara en plats för alla kristna och samhället i övrigt – med retreater, konferenser och en mötesplats för fördjupning och förnyelse. Det är den breda vision vi fortsätter jobba med.

Fristående Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby, Ekibs, har fortfarande retreater på Nya slottet, men i mindre omfattning än tidigare.

Marcus Sönnerbrandt tror att Eleonore Gustafsson inte ska bli helt osynlig på Nya slottet Bjärka-Säby framöver heller, även om hon ändrar sin tjänst, uppger han.

Fler artiklar för dig