Nyheter

Massavhopp i Georgia från Metodistkyrkan - 261 församlingar lämnar

Är synen på samkönade relationer som splittrar • Bara i år har samfundet tappat runt 5 300 församlingar.

261 församlingar i den amerikanska delstaten Georgia fick i helgen tillåtelse att lämna United Methodist Church. Därmed har samfundet tappat närmare 5 300 församlingar i år.

Robin Dease, biskop i Norra Georgiakonferensen, konstaterade i samband med beslutet att det var en sorglig tidpunkt för många, inklusive honom själv.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att de lämnar oss och att jag inte kommer att ha möjlighet att träffa dem eller umgås med dem, sa hon enligt nyhetsbyrån CNN.

Som i fallet med de andra metodistförsamlingarna som har lämnat United Methodist Church på senare år är det synen på samkönade relationer som splittrar.

I början av 2019 arrangerades en extrainsatt konferens i St Louis där samkönade relationer var i fokus. Efter heta diskussioner och högljudda protester röstade samfundet till slut för att säga nej till samkönade äktenskap.

Kan lämna året ut

En del kyrkor ansåg att beslutet var diskriminerande och lämnade samfundet i protest. Många progressiva kyrkoledare har samtidigt vägrat att följa beslutet, vilket i sin tur har rört upp känslorna i konservativa församlingar. Nu lämnar de United Methodist Church bland annat på grund av samfundets bristande förmåga att upprätthålla kyrkans beslut att ”homosexualitet är oförenlig med kristen undervisning”.

Stor andel lämnar

Redan vid konferensen i St Louis talades det om en möjlig splittring och enligt CNN beslutade samfundet att församlingar, av samvetsskäl, skulle kunna lämna UMC innan utgången av 2023.

Inofficiella siffror från UMC visar att närmare 7 300 församlingar av UMC:s nästan 30 000 församlingar har utnyttjat den möjligheten. Och en stor majoritet, fler än 5 200 av dessa, har fattat beslut om att lämna UMC i år.

Norra Georgiakonferensen, där bland annat storstaden Atlanta ingår, består i dag av närmare 700 församlingar. Men i månadsskiftet november/december kommer närmare 40 procent av dessa alltså att lämna samfundet.

”I december kommer ungefär 440 kyrkor i Norra Georgiakonferensen att jobba vidare med att fullfölja uppdraget som United Methodist Church har i våra grannskap och längre bort”, skriver konferensen i ett uttalande.

Striden om frågor som rör hbtq-personer inom United Methodist Church i USA ledde våren 2022 till att en nytt metodistsamfund med mer konservativ inriktning, Global Methodist Church, bildades. Men det framgår inte av rapporteringen från helgens konferens om de 261 församlingar som nu lämnar UMC kommer att gå med i Global Methodist Church i stället.

---

Fakta: Utträden från UMC

  • Under 2023 har 5 281 församlingar i USA beslutat att lämna United Methodist Church. De största utträdena har skett i följande konferenser: Western North Carolina (305 församlingar), Western Pennsylvania (298 församlingar), Tennessee-Western Kentucky (290 församlingar).

---

Fler artiklar för dig