Nyheter

Argentina valde Javier Milei - kyrkorna varnade

Uppfattades som en röst mot det politiska etablissemanget

På söndagen gav argentinarna sina röster åt den radikale marknadsekonomen och populisten Javier Milei, som nu blir landets nästa president. Evangelikala och katolska ledare varnade för honom, liksom många tongivande ledarsidor.

Det var ingen knapp seger: När över 99,4 procent av rösterna i söndagens val hade Javier Milei fått 55,7 procent av rösterna, mot 44,3 för Sergio Massa.

Många analytiker verkar tagna på sängen av att landets invånare hellre satsar på någon som beskrivits som en kopia av expresidenterna Donald Trump och Jair Bolsonaro, än på den sittande ekonomiministern.

Men då inser man inte vidden av argentinarnas förtvivlan över många år med ekonomisk nedgång och politisk korruption, menar Andrés Rivarola Puntigliano, professor vid Nordiska institutet för Latinamerikastudier vid Stockholms universitet.

Andrés Rivarola Puntigliano, professor vid Nordiska institutet för Latinamerikastudier vid Stockholms universitet.

– I Argentina finns en långvarig, stark frustration över en ekonomisk politik som inte levererar. Det skyller man på inkompetenta politiker med starka inslag av korruption, och det är det som Javier Milei har tagit fasta på, säger han till Dagen.

Men de kraftiga nedskärningar som borde vänta, symboliserade av den motorsåg som Javier Milei visat upp sig med under sin kampanj, kan också slå mot dem som röstat på honom. Och att ersätta peson med dollarn, vilket Milei talat om, vore att ge sig in på samma slags vågspel som kraschade landets ekonomi för drygt 20 år sedan.

– Det är helt klart att något radikalt måste göras om man ska få kontroll på inflationen. Frågan är vilket pris som människor är beredda att betala. En stark åtstramning av de offentliga och sociala utgifterna kan leda till konfrontation, säger Andrés Rivarola Puntigliano.

Kritisk mot påven

Javier Milei har inte stuckit under stol med sitt ogillande av landets son, påve Franciskus, och dennes ivrande för social rättvisa och fördelningspolitik. Den 53-årige ekonomen har kallat påven för både kommunistsympatisör och ”idiot”, och på köpet fått många av Argentinas präster och biskopar emot sig.

Men även ledningen för landets omkring 9 miljoner evangeliskt kristna ser på Javier Milei med misstro.

I ett uttalande förra veckan bemötte styrelsen för Argentinska federationen för evangeliska kyrkor, FAIE, Javier Mileis åsikter på punkt för punkt, dock utan att nämna presidentkandidaten vid namn – eller hans önskan att strama åt landets abortlagar på nytt.

Bland annat invänder FAIE mot tanken på att legalisera organhandel och tillåta alla medborgare att bära vapen – två förslag som Javier Milei förefaller ha backat från under sin kampanj. Samtidigt efterlyser man en ”politik som främjar rättvisa och social integration, omfördelning av välstånd, bibehållandet av lönenivån, allmänhetens tillgång till hälsa, bostäder och utbildning”, skriver Pagina 12.

Juntans brott

”Blodet från offren för de brott mot mänskligheten som begicks av den sista diktaturen i vårt land fortsätter att ropa till himlen efter minne, sanning och rättvisa”, står det vidare i uttalandet, i en förtäckt hänvisning till Javier Mileis kandidat på posten som vicepresident, Victoria Villarruel.

Victoria Villarruel har vägrat att använda ordet ”diktatur” om militärjuntans styre mellan åren 1976 och 1983, och menar att det är ”en myt” att 30 000 kvinnor och barn försvann under perioden, skriver bland annat El País.

– Man hade kunnat tro att det skulle finnas större spärrar mot en kandidat som är så radikal som Javiler Milei, och vars vice presidentkandidat visat förståelse för diktaturens brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Andrés Rivarola Puntigliano.

– Men oavsett hans åsikter har folk uppfattat honom som en röst mot det politiska etablissemanget. Fast det kan också svänga åt det andra hållet, om han inte levererar, kanske även mot en auktoritär stat. Människor är frustrerade och det skapar osäkerhet.

---

Fakta: Javier Milei

  • Född 1970 i stadsdelen Palermo i huvudstaden Buenos Aires.
  • Utbildade ekonom som beskrivs som en radikal liberterian. Har under sin valkampanj vid upprepade tillfällen sagt att han kommer att klippa Argentinas band till ”socialistländer” som Brasilien och Kina om han vinner.
  • Familj: Flickvännen Fatima Florezi, som är komiker, och systern Karina Milei, som ofta deltagit i hans kampanjmöten. Han har också fem hundar som är kloner av en tidigare avliden hund.

---

Fler artiklar för dig