Helena Winberg, Sivert Åkerljung och Emil Söderteg har varit aktiva i Bergakyrkan, Mälarökyrkan, respektive Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan, under lång tid. I och med förra veckans beslut att välkomna medlemmar på ekumenisk grund kan de, som är barndöpta, också bli formella medlemmar.
Finlandssvenska Helena Winberg och hennes make och deras barn flyttade till Sverige för 20 år sedan. De slog ned sina bopålar i Åkersberga utanför Stockholm och när de sökte på internet efter församlingar i närheten dök Bergakyrkan, som är en del av Filadelfiakyrkan upp.
– Sedan dess har vi varit engagerade där, säger Helena Winberg.
– Vi har alltid trivts väldigt bra och jag har bland annat varit söndagsskoleledare, fortsätter hon och lägger till att service- och hemgrupper också har varit självklara delar av församlingsengagemanget.
Men till skillnad från maken som är troendedöpt har varken Helena Winberg eller deras barndöpta barn kunnat bli medlemmar i församlingen.
”En känsla av att vara mer godkänd”
I och med onsdagens beslut att öppna för medlemskap på ekumenisk grund ges de nu den möjligheten.
– Jag har aldrig känt mig som andra klassens medborgare, men på något sätt ger beslutet ändå en känsla av att vara mer godkänd. Beslutet är väldigt viktigt, inte bara för mig utan för alla andra som är i samma situation, säger hon.
Helena Winberg växte upp inom en väckelserörelse i den lutherska kyrkan i Finland medan maken är uppvuxen inom pingströrelsen. Innan de flyttade till Sverige bodde de i flera andra europeiska länder och på alla platser var de aktiva i lokala församlingar.
– Jag ser Bergakyrkan som mitt andliga hem på alla plan.
Trygg i sitt barndop
Sivert Åkerljung har varit aktiv i Mälarökyrkan på Ekerö, som liksom Bergakyrkan är en del av Filadelfiaförsamlingen, hela 2000-talet. Under årens lopp har han bland annat funnits med i städgrupper, arbetat med ungdomar och varit engagerad i församlingens musikverksamhet.
Jag är glad över beslutet som innebär att dopet inte längre är kopplat till medlemskapet.
— Sivert Åkerljung, aktiv i Mälarökyrkan
Men medlem har 53-åringen inte kunnat bli, eftersom han är barndöpt och konfirmerad inom Svenska kyrkan.
– Jag känner mig trygg i det, säger han och förklarar att det, med tanke på engagemanget i Mälarökyrkan, har känts lite märkligt att inte vara medlem i församlingen.
Onsdagens beslut välkomnar han därför.
– Jag är glad över beslutet som innebär att dopet inte längre är kopplat till medlemskapet.
– Samtidigt ser jag det som en självklarhet att pingströrelsen fortsätter att predika och praktisera troendedopet.
Familjer påverkas
Sivert Åkerljung är liksom flera andra personer som berörs av de nya stadgarna gift med en person som är uppvuxen inom pingströrelsen och medlem i Filadelfiaförsamlingen. Därmed påverkas hela familjer i högsta grad av förändringen.
För egen del säger han att han fortfarande inte har tagit det definitiva beslutet om han ska ansöka om medlemskap.
– Jag ska fundera lite till, säger han.
Känslomässigt gör det inte någon skillnad, jag känner mig redan som en del av familjen. Däremot tänker jag att mina åsikter kommer att väga tyngre
— Emil Söderteg, aktiv i Filadelfia Stockholm
29-årige Emil Söderteg, som i likhet med Sivert Åkerljung är barndöpt, har varit aktiv i Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan sedan 2015 och fungerar i dag bland annat som ljudtekniker och musiker i lovsången.
– I grunden tycker jag att det är ett bra beslut, säger han apropå möjligheten till medlemskap på ekumenisk grund.
– Jag känner mig i högsta grad redan nu som medlem, men det är synd att jag tidigare inte har kunnat vara medlem fullt ut.
Emil Söderteg säger att han planerar att ansöka om medlemskap nu när den möjligheten finns.
Vad skulle det betyda för dig att vara medlem i församlingen?
– Känslomässigt gör det inte någon skillnad, jag känner mig som sagt redan som en del av familjen. Däremot tänker jag att mina åsikter kommer att väga tyngre om jag tar upp något, eller om jag kommer med förändringsförslag.
[ Teologen: Filadelfia kommer inte predika annat än troendedopet ]