Nyheter

Kyrkomötet igång - Svenska kyrkan anklagas för dubbelmoral

Nu är kyrkomötet igång och den första frågan som debatterades var finansieringen av Act Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har kritiserat regeringen för att överge enprocentsmålet i bistånd. Nu riktas kritiken inåt, då flera aktörer i kyrkomötet ansåg kyrkan borde införa en procentsats i förhållandet till sin egen biståndsorganisation Act Svenska kyrkan.

Är det dubbelmoral att kräva något av staten men att själv sedan inte leva upp till samma krav? Frågeställningen har dykt upp i hur Act Svenska kyrkan, det vill säga kyrkans egen biståndsorganisation, ska finansieras. Frågan om Act Svenska kyrkans finansiering blev också den första debatten som blossade upp då kyrkomötet samlades för den andra sessionen i Uppsala. Kravet att kyrkan borde införa någon variant av ett eget enprocentsmål internt kom från en rad nomineringsgrupper, men i debatten var det främst representanter från Visk som klev upp och försvarade hållningen med Anders Lundberg i spetsen.

– Om biskoparna kräver en procent av staten, då vore det märkligt om vi själva inte skulle kunna leva upp till det i våra egna antaganden, löd hans formulering.

Finns strategi

Frågan om Act Svenska kyrkans finansiering har kommit upp på bordet efter ett förslag från kyrkostyrelsen att minska anslagen och i stället satsa på att pengarna ska komma in via ökade insamlingar.

Svaret från kyrkostyrelsen på kritiken att det här skulle vara en riskabel strategi var att man redan i dag avsätter 1,5 procent av kyrkoavgiften till Act Svenska kyrkan, så att införa ett enprocentsmål är i dagsläget oväsentligt. Kyrkostyrelsens förste vice ordförande Wanja Lundby-Wedin (S) gick också in och försäkrade att om det skulle bli problem med finansieringen är de redo att skjuta till mer pengar.

– Så det finns en långsiktig strategi.

Stort engagemang

Men hon och kyrkostyrelsen fick mothugg, där representanter från Visk, Frimodig kyrka och MPSK önskade att kyrkan såg till att det fanns en procentsats för att långsiktigt stödja Act Svenska kyrkan, exempelvis som ett skydd mot om det i framtiden tillsätts en ny kyrkostyrelse som inte alls är lika pigg på att satsa pengar på utlandsarbetet.

Trots en viss oenighet, det alla kunde enas om var att det var glädjande att det finns ett så stort engagemang om Act Svenska kyrkans arbete, samt att det är viktigt att debatten lyfts. Omröstning i frågan sker på onsdag.

Kyrkomötet pågår måndag till onsdag den här veckan och en rad olika frågor ska debatteras och sedan även röstas om.

---

Fakta: Kyrkomötet

  • Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och träffas under hösten för att debattera och fatta beslut.
  • Den här veckan hålls kyrkomötets andra session mellan måndag till onsdag, där debatt sker öppet och sedan följs det av beslut.

---

Fler artiklar för dig