Nyheter

Drömmen om det kristna kollektivet

Shane Claibornes och Frizons roll i den framväxande trenden på 2000-talet • Varför lades så många av kommuniteterna ner efter några år?

I början av 2000-talet växer kristna kollektiv och kommuniteter fram på plats efter plats. Det nära vardagslivet ger nya möjligheter till bön, gemenskap och engagemang. Samtidigt sätts relationerna på prov när stora visioner och drömmar ska förverkligas.

2010 flyttar Viktor Paulsson och hans fru Hanna till Bagarmossen i Stockholm och blir del av Bagiskommuniteten. Viktor uppskattar att få be tidebön tillsammans och ha en vardagsnära gemenskap.

– När vi satt ner och delade med oss av planerna för veckan, så var det planer för livet – när vi ska handla, bjuda in grannen på mat, åka till Bauhaus – inte för en samling i en kyrkobyggnad.

Men Viktor upptäcker också hur svårt det kan vara att dela livet med andra när åsikterna går isär.

– Många drömmar skulle försöka mötas i våra samlingar och det finns en större risk för besvikelse ju högre drömmarna är. Ju högre bekännelse man har, desto större krock blir det.

Lyssna på Frikyrkopodden om 2000-talets kommunitetsrörelse. Om Shane Claibornes och Frizons roll, om visionerna och förhoppningarna, och om varför många kommuniteter la ner efter några år.

Förutom Viktor Paulsson medverkar Ida Eriksson, Tobias Hadin och Emmanuel Ingelsten.

---

Fakta: 2000-talets kommunitetsrörelse

  • Runt 2010 fanns det fler än 50 kommuniteter, kollektiv och närboendegemenskaper uppskattar Emmanuel Ingelsten.
  • Frizon, rättvisenätverket Speak och 24-7-bönerörelsen var viktiga för rörelsens framväxt, tror Emmanuel.
  • Under många år arrangerades Sammankomst som var en helg för människor som bodde i kommunitet eller var intresserade av att göra det.

---

Fler artiklar för dig