Enligt en färsk rapport har hatbrotten mot kristna i Europa ökat med hela 50 procent sedan senaste rapporten för ett år sedan. Attackerna har blivit allt mer extremistiskt motiverade och Tyskland är särskilt utsatt.
En färsk rapport från Wien-baserade Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians (Oidac) visar en stor ökning av hatbrott, skriver Christian Network Europe.
Den årliga rapporten täcker händelser 2022–2023 (september 2022 till augusti 2023). Bland annat beskrivs ett fall där en marockansk man drog kniv i Spanien och dödade en kyrkvaktmästare och skadade fyra andra kyrkobesökare, bland dem en präst.
Mannen ropade ”Död åt kristna!” och ”Allah är stor!” när han gick till attack.
38 våldsattacker mot kristna
Tre kristna mördades sammanlagt under perioden, och vid 38 tillfällen skadades människor vid olika typer av angrepp. Sammanlagt har rapporten dokumenterat 749 hatbrott riktade mot kristna – men troligen, skriver man, är den verkliga siffran betydligt högre, då många händelser förblir icke dokumenterade.
Oidac konstaterar att attacker mot kristna har blivit mer frekventa, allvarligare och att fler utförs av personer som har olika typer av extremistiska motiv. Bland dessa finns ”satanistiska, anarkistiska och islamistiska” motiv.
Lyckligtvis handlar mesta av våldet inte om fysiska angrepp mot människor utan om olika former av vandalism, som till exempel förstörelse av lokaler och föremål, bränder och graffiti. Tyskland är det land där flest hatbrott rapporterats, följt att Italien och Frankrike.
Riskerar att öka utsattheten
Det är inte bara på gatorna som kristna och/eller kristna platser och lokaler blir utsatta. Kristna diskrimineras och angrips på olika sätt även i politiska sammanhang och inom juridiken och rättsväsendet, skriver Oidac. Oidac tar upp denna del av diskriminering av kristna i ett avsnitt av rapporten, och varnar här bland annat för att ett förbud mot hatbrottsretorik i stället för att – vilket ofta är dess syfte – skydda minoriteter, tvärtom kan bidra till ökad utsatthet.
Som exempel nämner Christian Network Europe hur biskopar i Spanien åtalades för sin undervisning om äktenskap och sexualitet.
Varnar för förbud mot omvändelseterapi
Även förbud mot så kallad omvändelseterapi varnar man för, eftersom dessa och vissa andra lagförslag riskerar att inte vara tillräckligt tydligt definierade, vilket ”kan leda till att bön och samtal kan komma att kriminaliseras”.
Oidac ser också stora problem för religionsfriheten och ökande hatbrott i kölvattnet av det ryska anfallskriget mot Ukraina. Ryssland har, skriver man, regelbundet stängt kyrkor och gripit pastorer. Samtidigt har rysk-ortodoxt troende diskriminerats och utsatts i flera europeiska länder.
---
Fakta: Årlig rapport
- Oidac är en icke statlig och ideell organisation med säte i Österrike. Institutet drivs genom privata donationer.
- Oidac forskar om och analyserar diskriminering av kristna och hatbrott riktade mot kristna i Europa, bland annat genom en årlig rapport. Man utbildar också om hur denna typ av diskriminering kan stävjas. Oidac betonar den viktiga roll som religionen har i ett öppet och fredligt samhälle.
---