Nyheter

Runt 900 pingstledare samlades i Jönköping

Undervisning, nätverkande och seminarier när pingströrelsens ledare möttes i Småland

Runt 900 pingstpastorer och volontärer samlades på lördagen i Jönköping för att få uppmuntran och knyta närmare kontakter med varandra.
– Det betyder mycket, säger Jenny Antonson, pastor och vice föreståndare i Malmö pingstförsamling.

Tillsammans med flera av församlingens ideella ledare satte sig Jenny Antonson i en buss klockan sex på lördagsmorgonen för att åka upp till Jönköping och vara med på endagskonferensen Pingst ledare.

– Det var väldigt inspirerande att höra Alpha Sveriges nya ledare Marie-Louise Nilsson. Hon påminde oss om att ha vår identitet i Kristus – inte i snygga kyrkor och häftiga verksamheter, säger Jenny Antonson till Dagen.

Jenny Antonson, pastor och vice föreståndare för Malmö pingstförsamling.

På tre platser i landet anordnas Pingst ledare av samfundet Pingst FFS. Förra helgen hölls samlingen i Umeå, och den här helgen var det alltså Jönköpings tur. Nästa helg är det dags för Örebro.

Temat för dagen är ”Det stora i det lilla”, vilket genomsyrar hela programmet.

– I undervisningen har det varit tydligt, detta att man inte ska se ner på det lilla. Man vet aldrig vad det lilla som man gör kan komma att betyda längre fram, säger Jenny Antonson.

Nätverkande ”betyder mycket”

Under eftermiddagen medverkade hon själv i ett seminarium om hur församlingarnas barn- och ungdomsverksamheter kan tänka för att forma lärjungar till Jesus – inte bara erbjuda roliga verksamheter.

– Lekarna och tävlingarna är i sig också viktiga för att barn och unga ska känna tillhörighet, men det är också viktigt att ge rum för bön och bibelläsning där gudsmöten kan ske, säger hon.

En stor behållning med dagen var möjligheten till nätverkande med andra församlingsledare, menar Jenny Antonson.

– Det betyder mycket, inte minst om man kommer från en mindre ort.

Ledarkrisen kom upp

Pingströrelsen genomgår just nu en ledarkris, sedan den tidigare föreståndaren Daniel Alm tidigare i höst avgick med omedelbar verkan efter att en kvinnlig tidigare medarbetare till honom larmat om maktmissbruk, delvis av sexuell karaktär. Pingst FFS har tillsatt en oberoende utredning som nu undersöker vad som har skett.

Även om krisen inte stod i centrum för dagen i Jönköping kom frågor om situationen upp när deltagarna fick möjlighet att ställa frågor till en panel, bestående av bland andra pingstsamfundets tillförordnade föreståndare Pelle Hörnmark. Frågorna gällde exempelvis hur processen för val av ny ledare ser ut: en valberedning arbetar med att ta fram ett förslag inför samfundets rådslag i maj nästa år.

– Sedan pratade panelen också om vikten av att vi skapar sunda förutsättningar för ledare i vår rörelse, så att det finns möjligheter till samtal och själavård även för ledarna. Samtalet handlade också om att vi behöver våga identifiera kulturer som skulle kunna vara osunda, säger Bo-Göran Leckström, pastor och föreståndare i Huskvarna pingstförsamling.

Bo-Göran Leckström, jubilar

Han konstaterar att det finns ”mycket värme i de samtal som pågått i rörelsen kring detta”.

– Det finns en stor vilja att stötta alla som är drabbade.

---

Fakta: Pingst ledare

  • Endagskonferensen hålls på tre platser i landet under november: Umeå, Jönköping och Örebro.
  • Temat för samlingen är ”Det stora i det lilla”.
  • På lördagen samlades runt 900 pastorer och ideella ledare i Jönköping. Nästa helg anordnas samlingen i Örebro.

---

Fler artiklar för dig