”Rötter och liv” är temat på en dag för judisk-kristna relationer som arrangeras under söndagen.
– Vår relation till judendomen är speciell jämfört med andra religioner, säger prästen och författaren Göran Larsson som talar i S:ta Clara kyrka i Stockholm på temat Bibeln och bibeltolkning.
Dagen når Göran Larsson på pendeltåget på väg in till Stockholm. Senare på söndagen ska han tala om judiskt-kristna relationer i S:ta Clara kyrka och han ingår också i planeringsgruppen för den temadag på ämnet som arrangeras av Sveriges kristna råd. ”Rötter och liv” syftar till att ”ge kunskap och fördjupning om oss själva och kontakt och vänskap med våra judiska systrar och bröder”, samt ”kunskap om vårt ursprung”.
– Jag ska tala om bibeltolkning, berättar Göran Larsson, som själv skrivit böcker på just temat bibeltolkning i kristet-judiskt ljus.
– Det är svårt att tala om judiskt-kristna relationer utan att komma in på bibeltolkning. Till exempel det här med hur gamla testamentet blev gammalt och det nya blev nytt. Det är inte bara så att det är gamla testamentet som förenar oss och nya som skiljer oss åt.
“Tror på samma Gud”
Eller, säger han, att försoningen – som många kristna tror – är något som endast finns i kristendomen.
– Mötena med judendomen sker på de mest oväntade ställena i Bibeln. Vi tänker att vi har monopol på försoningen i kristendomen – men den är oerhört central även i judendomen. Det temat förenar oss mer än något annat.
– Även sonens förhållande till Fadern är något som förenar oss. Och egentligen är det inte så konstigt – vi tror ju på en och samma Gud.
Fler bibeltolkningar i judiskt-kristet liv ges under dagen i S:ta Clara i Stockholm. ”Rötter och liv” uppmärksammas bland annat också i Karlstad, Lund och Trollhättan, berättar Göran Larsson.
Just i dessa dagar ökar dessvärre antisemitismen – är detta något som påverkar arrangemangen?
– Jag tror att man måste ha planerat med tanke på den säkerhetsrisk som finns. Trollhättan och Malmö är inte oproblematiskt, men såvitt jag vet ska arrangemangen äga rum. Men det har ju tyvärr länge varit så. När jag talade i Malmö tidigare stod en stor polisbil utanför.
Göran Larsson betonar att engagemanget i judiskt-kristna relationer aldrig är ett politiskt ställningstagande.
– Så fort man talar om judiskt-kristna relationer tror vissa att det är ett politiskt ställningstagande. Det är det sannerligen inte. Detta är en beständig relation oavsett vad som händer. Den går ända tillbaka till Bibelns blad.
Vill medvetandegöra
Det har ju också tråkigt nog funnits antisemitism även inom kyrkans tradition. Är kristna i dag medvetna om detta?
– Några är det, men alltför få. Kyrkans historia är full av judehat, som går tillbaka ända till urkyrkan. Man sa bland annat att man var det nya Jerusalem. Det sanna Israel. Vilka är då det falska Israel? Det finns bara en kandidat, judarna. Vi borde bli mer medvetna om att vi bär på ett arv som gör att vår användning av vissa texter kan bära på en antisemitisk attityd.
”Rötter och liv” är, säger han, ett försök att ”positivt medvetandegöra” kristenheten om djupet och styrkan i den judiskt-kristna relationen.
– Vi hoppas medverka till ett stärkt medvetande om vår speciella relation till det judiska folket. Det finns mycket för oss att lära oss, både teologiskt och kulturellt, av dem.
[ Kyrkan bör inte bedriva någon mission bland judar ]
---
Fakta: Arrangeras för andra året
- ”Rötter och liv” uppmärksammas med föreläsningar, samtal, studiebesök, filmer, musik, och kyrkkaffen.
- Bakom står en arbetsgrupp inom SKR, Sveriges kristna råd. I gruppen ingår bland andra Göran Larsson, som är tidigare direktor vid Svenska teologiska institutionen i Jerusalem, och Kaj Engelhart, styrelseledamot i Samarbetsrådet för judar och kristna för Kommissionen för interreligiös dialog i Stockholms katolska stift.
- Mer information om arrangemanget finns på SKR:s hemsida.
---