Nyheter

Kyrkor i Vaggeryd gjorde gemensam lärjungaskola: ”Flera kom till tro”

Tre frikyrkor gick samman och anlitade bibelläraren Hans Jansson under hösten: “Vi hoppas att detta ska bli till inspiration för fler församlingar”

Tre frikyrkor i småländska Vaggeryd anordnade en gemensam lärjungaskola. Det blev succé.
– Responsen har varit fantastisk, säger initiativtagaren Stefan Ottosson.

Under flera år har Equmeniakyrkan i Vaggeryd haft Alphakurser med goda resultat. I våras kom två personer till tro och fyra personer blev döpta som ett direkt resultat av Alpha.

– Då fick vi idén om en lärjungaskola där vi kunde bygga vidare på den grund som Alpha gett. Vi tog kontakt med Pingstkyrkan och Betel som hängde på, berättar Stefan Ottosson.

Sju tisdagar under hösten har 103 personer samlats i Equmeniakyrkan i Vaggeryd för att lyssna på pastorn och bibelläraren Hans Jansson från Huskvarna.

– Undervisningen har varit väldigt jordnära och Hans Jansson har fokuserat på praktiska frågor hur man lever livet som kristen i Sverige i dag. Det har varit väldigt uppskattat av deltagarna, förklarar Stefan Ottosson.

Varje samling har inletts med undervisning. Därefter har deltagarna samlats i grupper där de samtalat om dagens tema. Sedan har man återsamlats och delat tankar i den större gruppen, och sist har det varit bön och lovsång.

– Ett par personer har kommit till tro efter lärjungaskolan vilket förstås är mycket glädjande. Vi har också fått mycket god respons i en enkät som vi skickade till deltagarna efter kursens slut.

– Flera säger i enkäten att de har lättare att dela med sig av sin tro och att de lever ett mer överlåtet kristet liv. Det visar att det går att göra mycket med ganska små medel, berättar han.

Bidra med tips

Om tre församlingar i Vaggeryd, som har cirka 5 000 invånare, kan göra en sådan insats finns kanske förutsättningar för församlingar på andra platser i landet att göra liknande satsningar.

– Vi hoppas att detta kan få bli till inspiration för fler församlingar att våga satsa på kristen undervisning. De får gärna höra av sig till oss, så kan vi bidra med några tips och lite uppmuntran.

Hur kommer ni att gå vidare efter detta?

– Det har vi inte bestämt än, men att hålla Alphakurser och varva detta med någon form av lärjungaträning kan vara ett bra sätt. Och att göra det tillsammans med andra församlingar är väldigt stimulerande.

Lärjungaskolan avslutades den 3 november med att de hyrde en biograf i Vaggeryd där filmen Jesus Revolution, som gjort stor succé på svenska biografer i höst, visades.


Fler artiklar för dig