Nyheter

Carola fick medalj av regeringen under sin konsert i Filadelfia

”Har tillgängliggjort psalmer från vårt kulturarv”, säger kulturminister Parisa Liljestrand till Dagen

En av landets främsta utmärkelser delades på lördagen ut till artisten Carola Häggkvist. Hon tog emot Illis quorum-medaljen ur kulturministerns hand – mitt under sin egen konsert.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) meddelade i somras att regeringen hade beslutat att tilldela Carola Häggkvist belöningsmedaljen Illis quorum meruere labores i guld och av åttonde storleken. Den latinska frasen betyder: ”Åt dem vars gärningar gör dem förtjäna av det.” Carola själv reagerade med tacksamhet i ett inlägg på Instagram: ”Wow, vilken glädje och fin uppmuntran ifrån Sveriges regering så här mitt i livet med fortsatta konserter på 40-årsjubileet!”

På lördagseftermiddagen var det dags för själva medaljutdelningen. Regeringen och Carola hade kommit överens om att medaljen skulle överlämnas under hennes konsert i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

– Det kändes alldeles klockrent, säger Parisa Liljestrand till Dagen.

Kulturministern är glad över att hon får överlämna medaljen under det år då Carola firar 40 år som artist.

– Hennes musik blir väldigt betydelsefull i och med att den träffar människor i många av de ögonblick som betyder mycket för oss i livet – vid dop, bröllop, begravningar och inte minst i juletid, säger Parisa Liljestrand, som beskriver sig själv som ”en flitig lyssnare av Carolas musik i många sammanhang”.

”Har tillgängliggjort psalmer”

Illis quorum instiftades 1785 av Gustav III och tilldelas personer som regeringen vill belöna för framstående insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.

– Det får man säga att Carola i allra högsta grad har gjort. Utöver sin egen musik har hon genom sitt artisteri också tillgängliggjort psalmer, visor och barnsånger som är en del av vårt musikaliska kulturarv, säger Parisa Liljestrand.

Regeringen beslutade i somras att Illis quorom även ska tilldelas barnboksförfattaren Lena Anderson och radions nyårsvärd Christofer Murray. Det är första gången sedan den nuvarande regeringen tillträdde i oktober 2022 som den beslutat att dela ut medaljen.

---

Fakta: Illis quorum meruere labores

  • Den latinska inskriften på medaljen i guld betyder: ”Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det.”
  • Illis quorom-medaljen instiftades av Gustav III 1785 och är en av Sveriges främsta utmärkelser.
  • Den tilldelas personer som regeringen vill belöna för framstående insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.

---

Fler artiklar för dig