Utrikes

Hjälpinsatserna kommer inte fram i Gaza

Bristen på mat och vatten allt mer akut

Bristen på mat och vatten blir allt mer akut i Gaza. Kommunikationssystem som är avgörande för att samordna biståndet ligger nere för andra dagen i rad, vilket har gjort situationen ännu svårare för folket.

Inga hjälpleveranser kommer att kunna tas in i södra Gaza från Egypten under fredagen, enligt FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

– Vi har sett bränsle och mat och vatten och humanitärt bistånd användas som ett krigsvapen, säger Juliette Touma, talesperson för UNRWA.

Bränsle behövs till generatorer som driver nödkommunikationssystem, sjukhus, avsaltninganläggningar och annan viktig infrastruktur i Gaza. Israel har stoppat bränsletransporter till Gaza sedan kriget började då militären befarar att Hamas kan använda det i sin krigföring, men tillät en begränsad leverans till UNRWA tidigare i veckan.

Stoppar leveranser

Bristen på bränsle har gjort att hjälporganisationer tvingats stoppa leveranser av humanitära förnödenheter.

Organisationerna varnar för att människor snart kommer att börja svälta. Bara 10 procent av den mat som behövs dagligen i Gaza kommer fram, och undernäring och uttorkning ökar, säger Abeer Etefa, talesperson vid FN:s livsmedelsprogram, WFP.

– Människor står inför en omedelbar risk för svält, säger hon och lägger till att det just nu inte finns något sätt att möta behoven av mat.

– De befintliga matsystemen i Gaza kollapsar i princip, säger hon.

Fler artiklar för dig